"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

PUBLICITATE

Un articol de Maya

Absenta ciclurilor menstruale pe o perioada de un an este principalul semn ca o femeie trece de la stadiul de fertilitate la stadiul de infertilitate, ceea ce marcheaza debutul menopauzei. Pentru majoritatea femeilor, menopauza incepe la varsta de 51 de ani, desi primele semne pot aparea chiar si cu 10 ani mai devreme.

Acest proces nu se petrece peste noapte, ci se instaleaza treptat, fiind resimtit diferit de fiecare femeie in parte. Desi cele mai frecvente simptome includ sangerari vaginale anormale, bufeuri, si schimbari de dispozitie, exista si alte simptome mai putin frecvente ce nu sunt la fel de cunoscute.

PUBLICITATE

ce trebuie sa stii despre menopauza

PUBLICITATE

1# Palpitatii

Multe femei au palpitatii in timpul menopauzei. Desi in anumite cazuri este vorba de afectiuni cardiace, altele sunt pur si simplu rezultatul fluxurilor hormonale. Poti face usor diferenta, intrucat palpitatiile care persista mai mult de cateva minute pot provoca insuficienta respiratorie sau chiar lesin, (ori simptome premergatoare lesinului) ceea ce indica existenta unor afectiune mai grave, care necesita interventie medicala.

PUBLICITATE

2# Cresterea nivelului de colesterol LDL

PUBLICITATE

In afara de faptul ca regleaza ciclurile menstruale, estrogenul controleaza inclusiv nivelurile colesterolului. Deoarece acest hormon scade la menopauza, colesterolul LDL sau colesterolul rau poate sa creasca, in timp ce nivelurile colesterolului HDL raman nemodificate. Cu toate acestea, daca duci un stil de viata sanatos care include exercitii fizice si o dieta echilibrata, vei putea contracara cu usurinta aceste modificari ale colesterolemiei.

3# Subtierea firului de par

PUBLICITATE

Subtierea, si chiar caderea parului, sunt si ele simptome clare ale menopauzei. De asemenea, parul este mai predispus la uscare si rupere ca urmare a oscilatiilor hormonale continue. De aceea, medicii specialisti recomanda folosirea sampoanelor cu actiune blanda si a balsamurilor special concepute pentru par uscat, precum si evitarea tratamentelor chimice care pot deteriora si mai mult parul deja subtiat.

PUBLICITATE

4# Anxietate crescuta

Pe langa disconfort, bufeurile pot provoca si multe efecte secundare. In timpul unui puseu febril, organismul elibereaza cantitati mari de adrenalina, provocand contractarea arterelor. De fapt, ritmul cardiac creste cu 8-16 batai in timpul unui puseu febril, revenind la normal dupa un interval de timp cuprins intre 30 de secunde si 10 minute. Potrivit Dr. Philip Sarrel, profesor emerit de obstetrica si ginecologie la Universitatea Yale, „Acest lucru

PUBLICITATE

…Continuare pe pagina urmatoare

1 2 3

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.

[wce_code id=2]