"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

Un articol de Maya

loading...

Narcisistii si alte persoane de tipologie manipulativa te pot scoate usor din minti, si la propriu si la figurat. Iata semnele de alarma pe care trebuie sa le ai in vedere.

 

Nota: Desi in articolul de fata ne referim la persoana narcisista ca fiind de sex masculin, comportamentele descrise caracterizeaza inclusiv femeile, fiind cazuri in care rolurile se inverseaza, barbatii devenind victimele femeilor.

 

victima abuzului emotional

 

Daca esti (sau ai fost) casatorita cu un narcisist, poate ca termenul de jocuri ale mintii nu este tocmai o notiune straina pentru tine. Narcisistii manipulativi apeleaza frecvent la jocuri ale mintii pentru a se impune si a te santaja emotional. Atunci cand relatia dintre voi incepe sa se raceasca, partenerul se foloseste de trucuri pentru a te nauci si a te tine mereu in tensiune. In timp, cand relatia se deterioreaza, te desconsidera in mod punitiv si te asalteaza psihologic pana ce ajungi sa-ti pui sub semnul intrebarii pana si sanatatea mintala.

 

Cazurile extreme de abuz psihologic sistematic iti pot induce o perceptie distorsionata a realitatii – nu mai stii sa discerni ce e bine si ce e rau, te simti vinovata fara motiv, si iti pierzi complet increderea de sine.

 

Atunci cand sunt folosite cu buna stiinta pentru a provoca rau, jocurile mintii devin o forma extrem de periculoasa de abuz psihologic si emotional, intrucat determina victima sa-si puna la indoiala judecata chiar si in problemele marunte de zi cu zi, devenind astfel complet dependenta de partener. Daca, de exemplu, victimei i se inoculeaza sistematic ca nu stie sa gestioneze banii, ea va deveni convinsa de veridicitatea acestui fapt si se va teme ca, fara partenerul narcisist alaturi, va ajunge in ruina financiara.

 

Termenul de jocuri ale mintii (n.e.: adaptare a termenului englezesc „gaslighting”) provine de la titlul filmului „Gaslight” din 1944, in care o tanara pe nume Paula se indragosteste nebuneste de pretendentul ei, Gregory. Dupa o poveste de dragoste pasionala concretizata prin casatorie, Gregory incepe sa afiseze un comportament narcisist patologic, in urma caruia Paula isi pierde mintile. Intr-o scena, Gregory avariaza in mod intentionat instalatia de gaz din pod, slabind intensitatea luminilor din intreaga locuinta.

 

…Continuare pe pagina urmatoare

loading...
1 2

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.