"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

Un articol de Cristian Iacov

Nu cred sa existe vreun om pe lumea asta care sa nu fi suferit, cel putin o data, de probleme la stomac, in special de obisnuitele arsuri instalate dupa mesele copioase. Uneori durerea si disconfortul pot fi foarte accentuate, caz in care dam pe gat un medicament antiacid, durerea cedeaza, iar noi consideram problema rezolvata.

Indiferent care sunt factorii declansatori ai arsurilor la stomac, aceste forme de indigestie ar putea fi un simptom al unei boli crunte: cancerul stomacal sau esofagian. Asa cum este cazul in orice forma de cancer, depistarea precoce a bolii joaca un rol crucial in procesul de vindecare.

simptomele digestive nu trebuie ignorate niciodata, deoarece pot semnala chiar imbolnavirea de cancer stomacal

In Marea Britanie, Asociatia Engleza de Sanatate Publica (PHE) a lansat o campanie pentru a alerta oamenii asupra pericolelor ascunse ale pirozisului – arsurile la stomac. Aceste simptome pot fi un indicator al cancerului, asa ca se recomanda evitarea tratamentelor autoprescrise pe fuga, ce se adreseaza exclusiv simptomelor, in favoarea tratamentelor avizate, stabilite in urma investigatiilor medicale amanuntite. Potrivit declaratiilor PHE, cancerele stomacale si esofagiene ocupa pozitia a 5-a in topul celor mai frecvente forme de cancer inregistrate in Marea Britanie, cca. 13.000 de persoane fiind diagnosticate anual cu aceste boli. Dintre aceste persoane, aproximativ 10.000 isi pierd viata.

PUBLICITATE

Mi-as dori ca si romanii sa se sesizeze cu privire la aceasta problema!

In Romania sunt diagnosticate anual cca. 1500 de cazuri noi de cancer stomacal si esofagian, care afecteaza mai ales barbatii. Acestia sunt de 3-4 ori mai predispusi riscului de imbolnavire comparativ cu populatia feminina, atrag atentia medicii. Comparativ cu Marea Britanie, in Romania cazurile imbolnavirilor de cancer stomacal si esofagian au o rata de supravietuire de doar 5 la suta.

Problemele digestive au fost corelate cu cancerul stomacal si esofagian

Potrivit medicilor, printre simptomele cancerelor stomacale si esofagiene se numara inclusiv tulburarile digestive care se mentin pe o durata mai lunga de trei saptamani, problemele de deglutitie si de alunecare a bolului alimentar in stomac, slabirea corporala nejustificata, problemele frecvente de balonare, flatulenta si eructatie, precum si disconfortul si durerile de stomac.

Boala de reflux gastroesofagian, una dintre consecintele directe cele mai frecvente ale arsurilor la stomac, este considerata a fi un semnal de alarma important pentru

…Continuare pe pagina urmatoare

Share on Facebook
1 2
PUBLICITATE

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.

loading...
loading...
PUBLICITATE

x
Da-ne un 'Like'!