"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

Un articol de Cristian Iacov

In urma cu peste 40 de ani, cancerul de col uterin inregistra o rata a mortalitatii foarte ridicata in randul femeilor. Odata cu dezvoltarea de teste Papanicolau si imbunatatirea metodelor de diagnostic, statisticile au inceput sa arate mult mai incurajator. 

Ramane inca incerta, insa, cifra numarului anual de imbolnaviri in randul femeilor din Romania, motiv pentru care se recomanda ca riscurile de imbolnavire sa fie abordate cu prudenta si vigilenta.

cancerul cervical poate genera simptome subtile ce trebuie descoperite din timp

Factorii de risc ai cancerului cervical:

Intelegerea factorilor de risc diminueaza perspectiva unei posibile imbolnaviri de cancer de col uterin, in timp ce diagnosticarea din vreme a bolii creste sansele de vindecare si recuperare.

Semnele de avertizare ale cancerului cervical:

In primele etape ale bolii, simptomele vizuale si fizice sunt foarte slab definite, ceea ce ingreuneaza mult diagnosticarea corecta. Multe dintre simptome nu devin evidente decat dupa ce cancerul se metastazeaza catre tesuturile invecinate. Iata care simptomele mai usor de depistat:

1. Dureri de picioare

In stadiile incipiente ale bolii, unele femei manifesta dureri de picioare asociate cu inflamatie si edeme. Dezvoltarea celulelor de cancer de col uterin poate determina obstructia vaselor sanguine, care provoaca in cele din urma umflarea picioarelor si dureri localizate.

PUBLICITATE

2. Scurgeri vaginale

Scurgerile vaginale nu sunt un fenomen iesit din comun, cu conditia sa fie incolore si inodore. Daca scurgerile sunt mai dese si mai accentuate, sau capata o coloratie nespecifica si un miros neplacut, acestea pot indica debutul bolii.

3. Hemoragii atipice

Acestea sunt de departe cele mai comune simptome. Hemoragiile vaginale premature si bruste pot fi un semnal de alarma pentru cancerul de col uterin. Daca intervin sangerari anormale intre ciclurile menstruale obisnuite sau in timpul actului sexual, se recomanda sa mergi de indata la medic. Femeile trecute de varsta menopauzei trebuie sa acorde o atentie deosebita acestui simptom.

4. Disconfort la urinare

Durerile in timpul urinarii pot fi, si ele, un semn de cancer de col uterin. Ele se instaleaza, de regula, atunci cand cancerul a cuprins deja vezica urinara. Totusi, de cele mai multe ori, acest tip de dureri indica mai degraba probleme mai putin grave, precum infectii ale tractului urinar.

5. Dereglari in frecventa de urinare

Modificarile de frecventa a urinarii si de aspect al

…Continuare pe pagina urmatoare

Share on Facebook
PUBLICITATE
1 2 3
Citește restul articolului pe pagina următoare.

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.

loading...
loading...
PUBLICITATE