"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

13 − ten =

seventeen − one =

Un articol de Cristian Iacov

loading...

Spre deosebire de circulatia arteriala, circulatia venoasa asigura fluxul de sange intr-o singura directie, de exemplu inapoi catre inima, impingand sangele impotriva fortei de gravitatie. Incepe la nivelul picioarelor, unde exista un plex venos bogat care se ramifica si transporta sangele in partile superioare ale corpului. Sangele circula prin vene datorita contractiilor musculaturii care le imprejoara.

Refluxul sanguin este asigurat de valve venoase. Acestea sunt structuri tisulare care actioneaza precum niste supape care imping sangele intr-o singura directie.

Tromboza este caracterizata printr-o inflamatie acuta a peretilor venosi si a tesutului din jur, care duce la formarea de cheaguri (trombi), rezultatul fiind ocluzia vasculara totala sau partiala.

tromboza venoasa poate fi ameliorata sau chiar vindecat cu balsam de castane

In tromboza venoasa superficiala venele sunt slab definite, iar pielea care le acopera capata o coloratie rosiatica. Venele sunt calde la atingere, dureroase, iar inflamatia poate fi localizata cu precizie. Aceasta boala este, de regula, o consecinta a venelor varicoase netratate, o problema nu foarte grava care poate fi tratata in decurs de 10 zile cu ajutorul medicamentelor anti-inflamatoare, al plimbarilor lungi pe jos si prin purtarea de ciorapi de compresie. 

Cu toate acestea, in tromboza venoasa profunda se instaleaza tensiune si durere in gambe, care se inrosesc si se umfla. In plus, se pot instala puseuri febrile de pana la 38,5 grade C, iar pacientul resimte o stare generala de rau si greata. Tromboza venoasa este o urgenta medicala, intrucat poate provoca embolie.

„Sindromul clasei economice” afecteaza pasagerii care calatoresc cu avionul si cu alte mijloace de transport in conditii care nu le permit sa isi intinda picioarele. La fel se intampla si cu soferii de camioane si autoturisme care conduc neintrerupt pe distante lungi. Pentru a preveni inflamarea venelor trebuie sa iei masuri de protectie corespunzatoare, adica sa porti haine confortabile, sa bei multa apa si sa te ridici din cand in cand in picioare si sa umbli putin pentru a pune circulatia in miscare. 

Daca suspectezi ca suferi de inflamarea venelor profunde, trebuie sa mergi imediat la medic, dar in niciun caz nu ai voie sa te deplasezi pe jos! Piciorul trebuie sa fie imobilizat, astfel incat sa impiedici cheagurile sa ajunga la inima, caz in care pot provoca embolie, o complicatie fatala.

…Continuare pe pagina urmatoare

loading...
1 2 3
Citește restul articolului pe pagina următoare.

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.