"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

Un articol de Calin Petru Barbulescu

Nelipsita cafea de dimineata te trezeste si te energizeaza, dar un nou studiu atrage atentia asupra unui nou pericol al consumului acestei bauturi. S-a constatat ca, pe langa cofeina, cafeaua ar putea introduce in corp si micotoxine, metaboliti toxici sintetizati de fungi. Intrucat micotoxinele sunt cancerigene pentru om, e oare cazul sa ne facem griji acum ca pana si cafeaua ne omoara?

 

Asta ne mai lipsea, de parca n-ar fi fost de-ajuns. Pana si cafeaua!

 

mai multe controale au depistat substante cancerigene in cafeaua vanduta in comert

Testele de laborator efectuate asupra unui numar de 100 de marci comerciale de cafea disponibile pe piata de larg consum din Spania a relevat prezenta acestor micotoxine in fiecare dintre probele supuse analizelor, fara exceptie. Dr. Emilia Ferrer de la Universitatea din Valencia, Spania, si colegii ei explica faptul ca micotoxinele sunt acei compusi sintetizati de fungii filamentosi – cum ar fi speciile Aspargillus sau Fusarium – corelati cu aparitia cancerului hepatic si a altor boli.

 

Efectul toxic al micotoxinelor asupra sanatatii oamenilor si animalelor este cunoscut sub numele de micotoxicoza. De regula, micotoxinele patrund in organism prin ingestia directa, dar ele pot fi inclusiv inhalate sau absorbite prin piele.

 

Oamenii de stiinta nu au acordat prea multa atentie micotoxinelor pana prin anii ‘60, atunci cand o forma de micotoxicoza legata de hrana destinata animalelor de crescatorie, denumita „boala X a curcanilor”, a inceput sa decimeze populatiile de animale de ferma in Anglia. Singurul aspect pozitiv desprins de pe urma crizei a fost ca le-a inlesnit cercetatorilor sa descopere ca micotoxinele sunt hepatocarcinogeni – factori direct responsabili pentru aparitia cancerului hepatic.

 

Prezenta micotoxinelor in solul de cultura este determinata de factori precum temperatura, umiditate, cantitatea de precipitatii anuala si de alti cativa factori de mediu, ceea ce inseamna ca aceste microorganisme nu pot fi evitate in totalitate. Acesta este principalul motiv pentru care se admite prezenta unei cantitati reziduale de micotoxine in alimente.

PUBLICITATE

 

Probele de cafea analizate in Spania contineau ochratoxina A, singura micotoxina legiferata. Cinci dintre marcile de cafea supuse testarii au continut niveluri nepermis de mari, asadar ilegale, din substanta cu pricina, substanta asociata, de altfel, cu bolile de rinichi si tumorile uroteliale la om.

 

 

…Continuare pe pagina urmatoare

Share on Facebook
PUBLICITATE
1 2
Citește restul articolului pe pagina următoare.

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.

loading...
loading...
PUBLICITATE