"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

Un articol de Calin Petru Barbulescu

Un somn profund si odihnitor este esential pentru sanatate, deoarece asigura o regenerare completa a mintii si a trupului. Din pacate, insa, unele problemele de sanatate precum apneea in somn, insomnia, si alte tulburari de somn intrerup somnul profund si afecteaza calitatea somnului.

Totusi, cele mai noi cercetari in domeniu au constatat ca aceste intreruperi ale somnului ar putea fi un fenomen perfect natural. Poate ca somnul nu trebuie neaparat sa se intinda pe toata durata noptii. Dupa 16 ani de cercetari amanuntite, Roger Ekirch, istoric al Institutului Politehnic Virginia (Virginia Tech), a introdus teoria „somnului segmentat”.

El a gasit dovezi concludente ca generatiile anterioare dormeau in doua reprize. Adormeau devreme, imediat dupa asfintit, aceasta prima repriza de somn fiind urmata de o ora sau doua de trezie, timp alocat adeseori rugaciunii sau meditatiei, dar intr-o stare de relaxare profunda. Apoi somnul era reluat, cea de-a doua repriza de somn durand pana a doua zi in zori.

PUBLICITATE

de ce te trezesti in miezul noptii

S-a descoperit ca tocmai acel interval de timp dintre cele doua reprize de somn, adeseori in preajma miezului noptii, induce cea mai profunda stare de relaxare, intrucat atunci creierul secreta hormonul prolactina, un puternic stimulator al senzatiei de relaxare.

Cercetatorul Roger Ekirch considera ca „problemele de somn ale societatii noastre moderne sunt legate de aceste preferinte naturale pentru un somn segmentat, ale carui conditii corpul uman cauta in mod involuntar sa le indeplineasca.”

„Insomnia de mentinere a somnului”, acea tulburare care determina trezirea in toiul noptii si imposibilitatea de a adormi la loc se datoreaza, in mare parte, tiparelor noastre circadiene ancestrale, care dateaza inca din secolul al 15-lea, sustine Ekirch.

Un profesor de neurologie specializat pe probleme de ritm circadian la Oxford, Russell Foster, sustine si el ideea ca problemele de trezire in toiul noptii ar reprezenta o relicva ancestrala a tiparului de somn bi-modal, la care organismul incearca sa se realinieze.

Bioritmurile noastre naturale, care sunt determinate si dirijate de timpul de expunere la lumina si la intuneric, sunt si ele mostenite de la stramosii nostri, care isi organizau ziua in functie de rasaritul si apusul soarelui.

Teoria ca somnul segmentat ar fi adanc inradacinat in psihicul uman este mentinuta si de alti cercetatori, printre care si psihologul Greg Jacobs. Potrivit acestuia,

…Continuare pe pagina urmatoare

Share on Facebook
1 2
PUBLICITATE

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.

loading...
loading...
PUBLICITATE

x
Da-ne un 'Like'!