"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

Un articol de Cristian Iacov

Se cunosc suficient de multe cauze care ar putea provoca probleme de halena, sau respiratie urat mirositoare. Rareori asociezi halena cu ceva dureros, dar exista si oameni care resimt durere la fiecare inghititura.

Linda S., 46 de ani, din Birmingham, Anglia, a mers la medicul stomatolog pentru ca avea o respiratie urat mirositoare. Ceea ce a descoperit medicul dentist, nu avea nicio legatura cu dantura.

respiratia urat mirositoare se poate datora si unor probleme grave de sanatate

Multi oameni sufera de pietre la rinichi, dar tractul renal nu este singura parte a corpului in care se pot forma astfel de pietre, sau calculi. Calculii pot aparea chiar si in cavitatea bucala. Acesta este exact lucrul pe care l-a descoperit medicul dentist in cazul Lindei.

Pietrele de pe amigdale

Aceste pietre sunt cunoscute sub denumirea de pietre amigdaliene. Apar atunci cand celulele moarte, alimentele, mucusul si/sau bacteriile patrund in cavitatile in care sunt pozitionate amigdalele. Aceste substante devin mai dure sau se calcifica in timp.

Faptul tulburator despre aceste pietre amigdaliene este ca sunt destul de comune, desi prea putini oameni stiu de existenta lor. Calculii se formeaza mai ales in urma amigdalitelor repetate. Un semn al existentei unor astfel de calculi este aspectul zdrenturos si despicat al mucoasei bucale.

Calculii propriu-zisi sunt mai greu de observat din cauza faptului ca se formeaza, de regula, chiar in spatele amigdalelor. Potrivit unui studiu efectuat asupra unui numar de peste 150 de subiecti, incidenta pietrelor amigdaliene a fost de 24% la esantionul testat. Si alte studii au raportat procentaje similare.

De cele mai multe ori, aceste pietre au dimensiuni foarte reduse, asa ca nu ridica niciun fel de probleme de ordin fiziologic.Dar ele pot creste in timp, caz in care incep sa genereze probleme, printre care si respiratie urat mirositoare, dureri de urechi, sau dureri de gat. Mucoasa amigdalelor poate deveni un mediu propice proliferarii multor tipuri de bacterii, iar reziduurile produse de acesti microbi pot agrava si mai tare problemele de respiratie urat mirositoare.

Dupa descoperirea facuta, Linda a fost sfatuita de medic sa incerce sa faca zi de zi gargara cu sare, lucru pe care l-a si facut. Din fericire pentru ea, aceasta metoda a avut efect si in 7 zile a scapat de problema.

…Continuare pe pagina urmatoare

1 2

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.