"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

Un articol de Cristian Iacov

Atacurile de cord reprezinta principala cauza de deces in intreaga lume. 25% din decese se datoreaza atacurilor de cord, acestea devansand chiar si cancerul in topul bolilor letale. Cele trei cauze majore ale atacurilor de cord sunt hipertensiunea arteriala, hipercolesterolemia, si fumatul. 

Potrivit Centrului pentru Controlul si Prevenirea Bolilor , exista 5 afectiuni care cresc riscurile de atac de cord. Acestea sunt diabetul zaharat, supraponderalitatea si obezitatea morbida, dietele inadecvate, sedentarismul, si consumul excesiv de alcool.

Aproximativ jumatate din toate atacurile de cord se petrec in afara spitalelor, iar depistarea rapida joaca un rol crucial in supravietuire. Potrivit unui studiu realizat in 2005, 92% din respondenti au declarat ca au manifestat, printre alte simptome ale atacului de cord, si disconfort toracic. Doar 27% au cunoscut toate simptomele majore si au stiut ca este nevoie sa solicite ajutor medical de urgenta atunci cand cineva sufera un atac de cord.

PUBLICITATE

semne ale atacului de cord

Simptomele atacului de cord

Iata care sunt principalele simptome pe care trebuie sa le ai in vedere pentru a putea recunoaste mai usor un atac de cord. 

Unele dintre ele pot indica pericolele unui atac de cord chiar si cu o luna inainte!

Dureri si disconfort in piept

Acestea sunt cele mai frecvente simptome, si se pot manifesta in diferite forme. Unele persoane pot resimti presiune in piept, in timp ce altele pot resimti arsuri sau intepaturi. Aceste senzatii pot aparea atat la efort, cat si in stare de repaus. Cel mai indicat este sa contactezi de urgenta un medic daca resimti orice fel de senzatii ciudate in piept.

Este important sa stii, insa, ca un atac de cord ar putea aparea si fara a resimti aceste senzatii de disconfort in piept, asa cum se intampla frecvent la femei.

Epuizare fizica

Instalarea brusca si nejustificata a unei stari de oboseala accentuata ar putea semnala, la randul ei, debutul unui atac de cord. Inima trebuie sa depuna un efort mai mare pe masura ce arterele incep sa se ingusteze, ceea ce poate transforma chiar si cele mai simple activitati in adevarate corvoade. Ca urmare, corpul va avea nevoie de perioade mai indelungate de odihna, astfel incat poti simti nevoia sa dormi mai mult si mai des.

Simptome de raceala persistente

Simptomele asemanatoare

…Continuare pe pagina urmatoare

Share on Facebook
1 2
Citește restu articolului pe pagina următoare.
PUBLICITATE

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.

loading...
loading...
PUBLICITATE

x
Da-ne un 'Like'!