"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

4 × 1 =

19 − six =

Un articol de Cristian Iacov

loading...

 

Potrivit unui studiu, aproape 40% dintre pacientii de cancer au primit diagnosticul abia in stagiul 3 al bolii, adica in stadiul terminal. Acest lucru se datoreaza dificultatii de depistare a cancerului pulmonar, care se instaleaza tacit, fara sa genereze simptome edificatoare in faza incipienta.

 

Din fericire, insa, exista 7 semne indicative de cancer pulmonar care te pot ajuta sa depistezi boala din timp.

 

este foarte important sa depistam cancerul pulmonar in stadiu incipient

 

 

1. Tusea persistenta

 

Primul semn pe care trebuie sa il ai in vedere este tusea. Urmareste cu atentie felul in care tusesti si durata simptomelor. Daca tusea cedeaza dupa o saptamana sau doua, cel mai probabil este vorba de un caz de tuse persistenta in urma unei infectii respiratorii sau a unei raceli. Daca tusea continua dupa pragul de doua saptamani, ar putea fi un semnal de alarma pentru cancer pulmonar. Iarasi, daca tusea este productiva, mergi neaparat la medic pentru un examen amanuntit al plamanilor. Radiografiile pot indica semne de nereguli. Daca intervin modificari in simptomele de tuse, precum tuse cu raguseala, tuse cu sange sau cu sputum abundent, este cazul, din nou, sa mergi la medic pentru un consult.

 

2. Respiratia superficiala

 

Dificultatile de respiratie, sau respiratia incompleta ori superficiala, sunt un alt simptom de cancer pulmonar si o consecinta a doua cauze posibile: prima consta in acumularea de lichid in piept ca urmare a unei tumori pulmonare, iar a doua in ingustarea sau blocarea cailor respiratorii, tot ca urmare a unei astfel de tumori. Daca se intampla sa remarci astfel de semne de insuficienta respiratorie in urma unor activitati la care inainte nu intampinai probleme, cum ar fi, de exemplu, mersul la cumparaturi sau urcatul scarilor, se recomanda sa te adresezi unui medic specialist.

 

3. Durerile de piept, de spate si de umeri

 

Desi durerile instalate in aceste zone nu sunt simptome specifice pentru cancerul pulmonar, ele pot fi cauzate si de metastazele la plamani, sau de umflarea ganglionilor limfatici sau a tesuturilor cutiei toracice.

 

Chiar daca nu exista alte semne de boala si te simti in putere, astfel de dureri reclama un examen medical de specialitate. Sanatatea primeaza!

 

4. Respiratie zgomotoasa/suieratoare (stridor)

 

Daca remarci zgomote neobisnuite in piept sau in laringe la respiratie, mergi neaparat la medic. Nu trebuie sa intri in panica, respiratia zgomotoasa este, de regula, un simptom al inflamatiei sau al obstructiei partiale a cailor respiratorii, afectiuni usor tratabile. Un semnal de alarma il reprezinta intensificarea si recurenta acestor simptome. Este bine sa consulti un specialist ca sa prinzi problemele din timp.

…Continuare pe pagina urmatoare

loading...
1 2
Citește restul articolului pe pagina următoare.

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.