"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

Un articol de Calin Petru Barbulescu

Contactul vizual, mai ales cu persoana iubita, evoca imagini romantice, emotionante si, dupa parerea mea, reprezinta o experienta profunda de uniune emotionala. In schimb, 10 minute nu trec cat ai bate din palme. Personal, nu cred ca as rezista sa ma uit fix in ochii iubitei mai mult de 30 de secunde fara sa simt impulsul de a o saruta, de a rade, sau de a ma misca intr-un fel sau altul ca sa dezamorsez tensiunea acumulata.

In acest context, ideea de a te uita fix in ochii unei persoane straine timp de 10 minute, fara a schita niciun gest, mi se pare greu de pus in practica, cel putin in ceea ce ma priveste si, nemaitraind astfel de experiente inainte, sunt complet strain de efectele pe care le-ar putea avea.

privitul in ochii altei persoane produce efecte interesante in decurs de cateva minute


Psihologul italian Giovanni Caputo a recrutat 20 de adulti tineri si i-a impartit pe perechi. Din cei 20 de participanti, 15 au fost femei. Fiecare pereche a trebuit sa stea fata in fata, la o distanta de un metru, intr-o incapere mare si slab luminata. Toate detaliile experimentului au fost bine stabilite in prealabil, iar conditiile de lumina pentru incaperi au fost ajustate la o luminozitate de 0,8 lucsi, indeajuns cat sa permita o perceptie detaliata a trasaturilor fetei partenerului, dar si sa estompeze culorile.

De la acest prag, sarcina participantilor a fost destul de simpla: sa-si priveasca perechea in ochi timp de 10 minute, mentinand pe toata aceasta durata o expresie faciala neutra. Suna simplu in teorie, ce efecte neobisnuite ar putea sa aiba un lucru atat de banal?

In camera invecinata, ceilalti 20 de participanti, care au alcatuit grupul de control, au fost instruiti sa faca acelasi lucru, numai ca, de data aceasta, subiectii au privit un perete sau si-au privit propriul chip in oglinda.

PUBLICITATE

La expirarea celor 10 minute, ambele grupuri au fost invitate sa completeze chestionare, primul fiind un test de 18 elemente pentru masurarea starilor disociative, iar cel de-al doilea continand un set de intrebari legate de experienta lor asupra celeilalte persoane, sau a propriului chip/peretelui, in cazul grupului de control.

In mod interesant, participantii care s-au privit fix in ochi au raportat experiente fascinante, pe care nu le-au mai trait niciodata. Scorurile la intrebarile de masura au fost cele mai mari pentru acesti respondenti. Rezultatele testelor de contact vizual direct au inclus o perceptie redusa a culorilor, perceptii auditive distorsionate, precum si senzatia de irealitate si de dilatare a timpului.

In plus, 90% dintre participantii grupului de studiu au indicat ca au perceput trasaturile faciale ale partenerului ca fiind distorsionate, 75% au raportat ca ar fi vazut un monstru, iar 50% ca ar fi vazut trasaturi ale propriului chip in chipul partenerului. Ma intreb oare cum o fi fost pentru cei care au vazut in mod alternativ figuri grotesti si trasaturi ale propriului chip… O experienta destul de infricosatoare, as zice.

Caputo, creierul din spatele experimentului, este de parere ca halucinatiile faciale sunt un fel de efect de rebound, instalat odata ce participantii din grupul de contact vizual au revenit la „realitate” dupa experienta disociativa. Desigur, aceste afirmatii sunt de ordin speculativ si, in ciuda punctajului mai mare la testele disociative comparativ cu grupul de control, scorul maxim inregistrat pentru un raspuns a fost 2,45, unul relativ scazut, avand in vedere ca scala de masurare a inclus valori cuprinse intre 0 si 5.

Totusi, dupa ce a comparat scorurile pentru chestionarele studiului de fata cu cele raportate in cercetarile sale anterioare, Caputo sustine ca ceea ce el numeste „contact vizual interpersonal prelungit” genereaza efecte disociative mai puternice decat privitul propriului chip in oglinda.


Despre Autor:
Calin Petru Barbulescu este autor pentru Secretele.com . „Iubirea este una dintre caile care duce la o eliberare spirituala completa. Viata o primesti gratis, nu ajunge sa platesti pentru ea, iar viata pe care o incepem plangand trebuie s-o terminam razand. Numai impreuna putem sa lasam o mostenire plina de iubire generatiilor viitoare!”
Pe Calin Petru Barbulescu il puteti gasi pe Facebook sau Google+.

Share on Facebook
PUBLICITATE

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.

loading...
loading...