"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

Un articol de Calin Petru Barbulescu

Tricolsanul este un agent antibacterian care este folosit de foarte mult timp in compozitia unor produse de igiena- sapunuri , pasta de dinti, deodorant, produse cosmetice.

Iata ca s-a demonstrat faptul ca utilizarea triclosanului in compozitia sapunurilor bacteriene este o simpla strategie de marketing.

Iata dovada!

studiile in domeniu au aratat ca sapunul antibacterian nu difera cu nimic de cel obisnuit

Conform unui studiu publicat de ‘’The Journal of Antimicrobial Chemotherapy”, sapunurile antibacteriene care contin tricolsan, nu sunt mai eficiente decat cele obisnuite. Un grup de cercetatori ai Universitatii din Korea, condus de Dr. Min-Suk Rhee, a studiat care este efectul tricolsanului (un antiseptic folosit mai ales in sapunurile antibacteriene) asupra bacteriilor.

PUBLICITATE

Oamenii de stiinta au testat ingredientul in doua moduri: pe 20 de tipuri de bacterii ( de ex. E. coli, salmonella, staphylococcus aureus etc) si pe de alta parte, pe 16 adulti. Ei au comparat eficienta unui sapun obisnuit si a unuia antibacterian, in ceea ce priveste indepartarea germenilor de pe maini.

Cercetatorii au expus bacteriile la tricolsan pentru 20 de secunde, la o temperatura de 22°C (temperatura camerei) si la o temperatura mai ridicata, creeand astfel mediul normal de spalare a mainilor din viata de zi cu zi. Pentru test, ei au folosit 0.3 % concentratie de tricolsan, care este cantitatea maxima permisa in Uniunea Europeana, Canada, Australia, China si Japonia.

Voluntarii care au participat la acest studiu s-au spalat pe maini cu sapunuri antibacteriene si obisnuite, si s-a constatat ca nu exista o diferenta majora intre efectul sapunului obisnuit fata de cel antibacterian.

Milioane de consumatori din Uniunea Europeana folosesc sapun antibacteriene pentru a-si spala mainile sau corpul, cheltuind pe aceste tipuri de produse aproximativ un miliard de euro anual, conform statisticilor.

Asadar, fie ca folosim sapunuri normale sau sapunuri antibacteriene, rezultatul va fi acelasi. Tragem astfel concluzia ca aparitia acestor sapunuri pe piata a fost doar o strategie de marketing, strategie care a avut un efect pozitiv, mai ales in randul producatorilor de astfel de produse, ei rotunjindu-si veniturile pe seama naivitatii consumatorilor.

Acest articol este oferit sub licenta Creative Commons. Il puteti republica oriunde incluzand autorul, sursa si sa lasati toate link-urile intacte.

Despre Autor:

Calin Petru Barbulescu este autor

…Continuare pe pagina urmatoare

Share on Facebook
1 2
Citește restul articolului pe pagina următoare.
PUBLICITATE

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.

loading...
loading...
PUBLICITATE