"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

Un articol de Calin Petru Barbulescu

Cu totii am fost instruiti ca trebuie sa mergem la medic ori de cate ori constatam modificari in dimensiunea, aspectul sau coloratia alunitelor sau a pistruilor. Doar un dermatolog poate determina cu exactitate daca modificarile sunt atipice si necesita o biopsie. Ignorarea acestor modificari sau refuzul de a cere parerea unui medic avizat te expune riscului de cancer al pielii, o boala grava care iti poate pune in pericol viata.

innegrirea unghiilor poate semnala existenta unei boli grave

Daca unii oameni manifesta prudenta atunci cand observa modificari ale alunitelor, cand vine vorba de forma si aspectul unghiilor lucrurile stau exact pe dos. Fie nu le acorda importanta, fie nu cunosc semnalele de alarma pe care le transmit modificarile trofice sau pigmentare ale unghiilor. Melanoamele din zona unghiilor sunt cel mai frecvente in randul populatiei afro-americane, dar pot aparea la fel de bine in randul oricarui grup demografic.

Care sunt semnele de avertizare pe care trebuie sa le observi? Videoclipul trateaza in amanunt toate detaliile cu privire la aceste tumori potential fatale. Dar cel mai frecvent semn al acestor activitati maligne este aparitia unei dungi de culoare inchisa pe unghie.

Desi existenta unei astfel de dungi nu reclama intotdeauna existenta unui cancer, ca sa afli exact este important sa consulti sfatul unui dermatolog, mai ales daca dunga respectiva se extinde sau devine tot mai inchisa la culoare de-a lungul timpului.

Daca celulele canceroase sunt descoperite din vreme, rezectia unghiei si a tesutului canceros de sub ea ar putea rezolva problema. Dar daca lasi timpul sa treaca, se poate ajunge chiar la amputarea varfului degetului afectat. Cea mai critica situatie, asa cum se-ntampla in toate formele avansate de cancer, este metastazarea la diferite organe, ceea ce reduce drastic sansele de supravietuire.

PUBLICITATE

In urmatorul material video, dr. Dana Stern, oncolog specializat pe probleme de cancer al unghiilor, explica in detaliu semnele pe care trebuie sa le ai in vedere. Ea spune ca aceasta boala maligna afecteaza toata matricea unghiei. Videoclipul prezentat este cel mai cuprinzator si mai usor de inteles material adresat problemelor de sanatate a unghiilor.


Acest articol este oferit sub licenta Creative Commons. Il puteti republica oriunde incluzand autorul, sursa si sa lasati toate link-urile intacte.

…Continuare pe pagina urmatoare

Share on Facebook
PUBLICITATE
1 2
Citește restul articolului pe pagina următoare.

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.

loading...
loading...
PUBLICITATE