"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

Un articol de Calin Petru Barbulescu

De regula, oamenii nu acorda o atentie prea mare ingredientelor din guma de mestecat, deoarece guma nu este menita sa fie inghitita. Dar asta nu inseamna ca ingredientele, dintre care multe sunt cu adevarat periculoase, nu patrund in organism.

Asa cum se intampla si cu ingredientele toxice din produsele de ingrijire personala, cum sunt, de exemplu, lotiunile, care se absorb direct prin piele si ajung in sange, si ingredientele gumei de mestecat se absorb rapid si direct prin mucoase, ocolind sistemul digestiv, care ar bloca, in mod obisnuit, absobtia unora dintre ele.

Din aceste motive, daca esti un impatimit al gumei de mestecat se recomanda sa citesti cu atentie ingredientele continute de produsul tau preferat. In cazul in care descoperi ingredientele nocive analizate si descrise de un studiu recent, indiferent de cat de dulce ar fi guma, s-ar putea ca in urma sa ramai cu un gust amar…

PUBLICITATE

guma de mestecat contine substante cancerigene

1. Aspartam

Gumele fara zahar contin adeseori aspartam pe post de indulcitor artificial. Aspartamul este metabolizat atat in alcool metilic (o otrava) si formaldehida (o substanta cancerigena folosita la imbalsamare si care nu se elimina din organism prin filtrarea normala a deseurilor asigurata de catre ficat si rinichi). Aspartamul este corelat cu malformatii congenitale, cancer, tumori cerebrale si cresterea in greutate.

2. BHT (Hidroxitoluen butilat)

BHT este atat de toxic incat a fost interzis in multe tari. In Romania, insa, este adesea folosit pe post de conservant in guma de mestecat si in alte alimente procesate. BHT a fost corelat cu boli toxice ale organelor interne, printre care si boli renale si hepatice. De asemenea, provoaca hiperactivitate la copii si poate fi cancerigen.

3. Calciu din cazeina-peptona (fosfat de calciu)

Intalnit mai ales in guma „Profesionala”, se speculeaza ca acest ingredient ar fi folosit pe post de agent de albire sau de texturare. Fiind un derivat din lapte deosebit de procesat, efectele pe termen lung ale ingerarii acestuia nu se cunosc foarte bine, desi cazeina a fost corelata anterior in China cu o serie de toxiinfectii cauzate de anumite branduri de hrana pentru bebelusi.

4. Baza de guma

„Baza de guma” ramane un ingredient misterios, al carui alcatuire chimica nu este pe deplin cunoscuta. Totusi, potrivit cercetatorilor,

…Continuare pe pagina urmatoare

Share on Facebook
1 2 3
PUBLICITATE

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.

loading...
loading...
PUBLICITATE

x
Da-ne un 'Like'!