"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

Un articol de Calin Petru Barbulescu

Comunitatea medicala oncologica atrage mereu atentia asupra cancerului colorectal, care include cancerul de colon, o forma a bolii ce afecteaza intestinul gros, si cancerul rectal, care afecteaza segmentul inferior al intestinului gros.

Potrivit Societatii Americane de Cancer, 1 persoana din 20 este expusa riscului de a dezvolta cancer colorectal in anumite etape ale vietii.
Cauza exacta a cancerului colorectal nu este cunoscuta. Cu toate acestea, se speculeaza ca boala s-ar instala atunci cand celulele sanatoase sufera anomalii, incep sa se multiplice in mod necontrolat si se acumuleaza in mucoasa colonului, formand polipi. In lipsa unui tratament adecvat, polipii pot deveni cancerosi.

Exista mai multi factori care cresc riscul de a dezvolta cancer de colon si rectal, inclusiv imbatranirea (dupa varsta de 50 de ani), anumite boli intestinale, predispozitii mostenite, obezitatea, fumatul, consumul excesiv de alcool, sedentarismul, diabetul zaharat de tip 2 si consumul frecvent de alimente procesate sau carne rosie.

simptomele subtile de cancer trebuie luate in serios

Intrucat tratamentul cancerului de colon devine foarte dificil odata ce boala se extinde catre alte zone invecinate, este important sa stim sa identificam simptomele initiale. Identificarea din timp a bolii si interventia terapeutica prompta cresc sansele de insanatosire.

Iata primele 10 simptome ale cancerului de colon pe care nu ai voie sa le ignori.

1. Constipatie

Constipatia este un simptom destul de elocvent al cancerului de colon. Un studiu din 2011, publicat in Jurnalul de Preventie a Cancerului din zona Asiei si a Pacificului, subliniaza legatura dintre constipatie si riscul de cancer colorectal.

Un studiu anterior, desfasurat in 2004 si publicat in Jurnalul European de Cancer, sprijina ipoteza ca problemele de constipatie sau folosirea de laxative creste riscul de cancer de colon.

Prezenta unei tumori la capatul colonului poate ingreuna semnificativ eliminarea deseurilor fecale, provocand astfel constipatie.
Scaderea frecventei scaunelor pe perioade mai indelungate, fara ca in trecut sa fi avut astfel de probleme, reclama un consult medical de specialitate pentru determinarea cauzelor exacte.

2. Diaree

Scaunele diareice care persista timp de mai multe saptamani la rand pot fi un simptom precoce al cancerului de colon.

Atunci cand o tumora obtureaza partial canalul intestinal, aceasta poate genera in mod alternativ episoade diareice si constipatie.

Este posibil sa apara, de asemenea, probleme de flatulenta, dureri abdominale, greata si varsaturi. In plus,

…Continuare pe pagina urmatoare

1 2 3 4

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.