"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

Un articol de Calin Petru Barbulescu

Un studiu desfasurat in Norvegia ne arata ca femeile care beau 3 cani de lapte pe zi sunt de 3 ori mai expuse la riscul de a se imbolnavi de cancer la san comparativ cu cele care beau cel mult 1 cana de lapte pe zi.

Dupa cum bine stim, rata imbolnavirilor de cancer mamar este in plina crestere, iar mai nou se pare ca tocmai laptele ar fi principalul responsabil pentru aceasta crestere exponentiala din ultimii ani. Pana nu demult, se credea ca laptele doar accelereaza dezvoltarea cancerelor deja existente, dar acum oamenii de stiinta il considera o cauza directa a bolii.

studiile arata ca consumul de lapte favorizeaza imbolnavirea de cancer mamar

Cele mai multe cazuri de cancer mamar se inregistreaza in Finlanda, Suedia, Marea Britanie, Canada si America. Toate aceste tari sunt pe primul loc si in ceea ce priveste consumul de lapte. Sa fie o coincidenta? Nu, pentru ca studiul norvegian a demonstrat, totodata, ca rata acestui tip de cancer este foarte scazuta in culturile care nu incurajeaza consumul de lapte.

Deja se stie ca hormonii si factorii de crestere din compozitia laptelui au potential cancerigen, dar acelasi lucru este valabil, se pare, si pentru toate suplimentele sintetice de vitamina D care se folosesc adeseori la imbogatirea laptelui si a produselor lactate. De aceea se crede ca femeile bolnave de cancer la san iau in medie de 2 ori mai multa vitamina D sintetica decat cele sanatoase.

Dar exista si alte cauze pe care trebuie sa le avem in vedere. Numarul imbolnavirilor creste direct proportional cu consumul de produse de patiserie, zahar rafinat si anumite tipuri de carne (in special carne de porc), si scade direct proportional cu consumul de legume crude si peste. Exista inclusiv o posibila cauza externa – purtarea sutienelor stramte. 

Femeile care poarta in mod frecvent sutien timp de cel putin 12 de ore pe zi sunt de 20 de ori mai predispuse la riscul de a dezvolta cancer la san comparativ cu cele poarta rar sutien sau care nu poarta deloc. Riscul este si mai crescut la femeile care poarta sutiene cu suport metalic.

Acest articol este oferit sub licenta Creative Commons. Il puteti republica oriunde incluzand autorul, sursa si sa lasati toate link-urile intacte.

…Continuare pe pagina urmatoare

1 2

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.