"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

Un articol de Calin Petru Barbulescu

O afectiune cunoscuta sub denumirea de xantelasma (xantelasma palpebrarum), un strat sedimentar bine definit de grasime subcutanata galbuie care se formeaza, de regula, pe sau in jurul pleoapelor, a fost corelata cu bolile de inima.

 

Aceste formatiuni galbene apar in zona pleoapei superioare sau inferioare, in apropierea coltului interior al ochiului.

 

Vezi mai jos legatura dintre bolile de inima si aceste formatiuni!

 

starea pleoapelor poate prevesti atacurile de cord

Atat barbatii, cat si femeile pot suferi de aceasta afectiune, in special dupa varsta de 40 de ani. Aceste formatiuni sedimentare de culoare galbuie sunt rezultatul depozitelor de colesterol si indica un nivel mai ridicat de colesterol la aproape jumatate dintre pacientii ce sufera de aceasta afectiune.

 

Depozitele adipoase sunt moi si nedureroase si nu afecteaza acuitatea vizuala. De fapt, majoritatea persoanelor care sufera de xantelasma se adreseaza medicului din ratiuni pur estetice. Aspectul neplacut al formatiunilor oculare este principalul motiv pentru care persoanele afectate decid sa le indeparteze chirurgical, fara a le considera, insa, un avertisment pentru alte probleme mai grave, nici in cazurile in care acestea recidiveaza in timp.

 

Dovezi stiintifice

 

O cercetare daneza recenta a confirmat legatura dintre bolile de inima si xantelasma. Profesorul Tibjaerg Hansen, conducatorul echipei de cercetatori, a trasat o serie de concluzii care schimba definitiv perceptia asupra acestor formatiuni aparent inofensive, care de cele mai multe ori sunt ignorate atat de pacienti, cat si de medici.

 

Barbatii afectati de xantelasma sunt predispusi unui risc cu 12% mai ridicat de a suferi un atac de cord, comparativ cu cei neafectati de aceasta problema. Riscurile sunt si mai mari in randul barbatilor cu varste cuprinse intre 70-79 de ani .

PUBLICITATE

 

Femeile cu xantelasma sunt cu 8% mai predispuse riscului de atac de cord comparativ cu cele care nu sufera de aceasta afectiune.

 

S-a dovedit ca femeile sunt mai putin predispuse decat barbatii in ceea ce priveste riscul de a dezvolta boli cardiace, iar cercetatorii care au intreprins acest studiu explica faptul ca, la aceasta categorie de pacienti, xantelasma permite o predictie foarte exacta a probabilitatii de a dezvolta boli de inima.

 

Cercetarea a concluzionat ca xantelasma poate reprezenta un indicator pentru atac de cord, ateroscleroza severa, boli de inima si deces, si asta independent de alti factori asociati precum hipercolesterolemia, obezitatea, fumatul si hipertensiunea arteriala.

…Citește continuarea pe pagina urmatoare

Share on Facebook
PUBLICITATE
1 2
Citește restul articolului pe pagina următoare.

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.

loading...
loading...