"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

Un articol de Cristian Iacov

Exista diferite tipuri de durere; unele nu necesita atentie imediata, in timp ce altele reclama o deplasare de urgenta la medic, mai ales daca sunt insotite de febra sau daca se instaleaza brusc.

 

Citeste mai departe ca sa afli exact care sunt formele de durere ce necesita ingrijire medicala imediata.

 

durerile de cap si durerile in piept nu trebuie neglijate

• Dureri de cap/migrene severe

 

Pot semnala: Un anevrism, umflarea peretilor vaselor sanguine

 

Durerile de cap acute necesita un control medical imediat, spre deosebire de cele care cedeaza usor cu analgezice. Ai doua optiuni: ori suni la 112, ori apelezi la cineva sa te duca de urgenta la spital. Anevrismele pot provoca leziuni cerebrale in decurs de numai cateva minute si pot fi letale.

 

Cum poti face distinctia intre un anevrism si o dmigrena? Migrenele sunt asociate cu sensibilitate la lumina si zgomot, progreseaza treptat si induc stari de greata si varsaturi.

 

Primul pas este sa te supui unui control tomografic, pentru a descoperi eventuale urme de hemoragii cerebrale. Daca se constata astfel de leziuni, atunci va fi nevoie de o interventie chirurgicala imediata pentru a stabiliza vasele de sange afectate.

 

Nu trebuie sa iei aspirina, deoarece poate agrava hemoragiile.

 

• Dureri intepatoare intre omoplati

 

Pot semnala: Atac de cord sau artrita

 

Aceasta afectiune este insotita de dificultati de respiratie, greata si dureri de maxilar, si este mai frecventa la femei. Durerea care se instaleaza in urma atacului de cord este ascutita si brusca, diferita de durerile musculare, care sunt mai degraba surde. Apeleaza imediat serviciul de ambulanta, pentru a ti se acorda primul ajutor. Nu incerca sa mergi la spital de unul singur.

 

• Dureri in zona mediana a spatelui insotite de febra

 

Pot semnala: Infectii renale

 

Aceasta durere trebuie luata in serios, mai ales in cazul in care este insotita de febra si greata. Femeile sunt mult mai predispuse la aceasta afectiune decat barbatii. Infectiile renale survin in urma raspandirii bacteriilor de la nivelul tractului urinar in rinichi, provocand infectii severe. De obicei debuteaza cu simptome specifice infectiilor urinare si dureri la urinare. Daca sunt ignorate, problemele pot degenera in leziuni renale, astfel incat este foarte important sa te adresezi de urgenta unui medic specialist pentru efectuarea de analize. Pasul urmator consta intr-un tratament antibiotic adecvat.

…Continuare pe pagina urmatoare

1 2

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.