"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

Un articol de Maya

Durerile de cap fac parte din viata de zi cu zi. De regula, ele nu sunt grave si apar ca urmare a stresului, a inflamatiilor sinusurilor, si a hipertensiunii arteriale. Daca cele obisnuite si trecatoare nu sunt un motiv de ingrijorare, exista insa si dureri de cap periculoase. Acestea sunt mult mai rare, dar necesita atentie imediata.

Este important sa inveti cum sa diferentiezi tipurile de dureri de cap, astfel incat sa stii exact cum sa abordezi aceste probleme. Nu toate trec de la sine, unele reclamand chiar un control medical urgent.

Iata principalele dureri de cap carora trebuie sa le acorzi atentia cuvenita:

daca unele dureri de cap sunt inofensive, altele pot semnala probleme periculoase

• Migrena

Acesta este cel mai frecvent tip de durere de cap severa, care se instaleaza in decurs de 60 de secunde si produce dureri acute. Cauzele migrenelor pot fi sangerarile cerebrale in urma contuziilor, a accidentelor vasculare cerebrale, sau a anevrismelor.

• Durerile de cap survenite in urma accidentarilor

Durerile de cap instalate in urma traumatismelor craniene necesita o atentie speciala. Acestea pot indica existenta unei comotii cerebrale si necesita tratament medical imediat. Chiar si o lovitura usoara la cap poate provoca hemoragii, ducand la cresterea tensiunii intracraniene.

• Durerile de cap intense la trezire

Durerile de cap care sunt cel mai accentuate dimineata la trezire si sunt asociate cu stari de greata si varsaturi se numara printre cefaleile periculoase. Acestea cedeaza treptat pe parcursul zilei, dar se agraveaza la efort fizic, pe fondul simptomelor de tuse, sau la indoirea si rotirea gatului. Ele nu cedeaza sub tratament analgezic obisnuit. Ai grija! Aceste cefalei pot semnala existenta unei tumori cerebrale. Potrivit dr. Casilda Balmaceda, profesor asistent de neurologie in cadrul Colegiului Medicilor si Chirurgilor al Universitatii Columbia din New York, aceste tipuri de dureri de cap reprezinta primul si unicul simptom perceptibil in cazul tumorilor cerebrale, resimtit de numai 8% dintre pacienti.

• Cea mai rea durere de cap posibila

Nu este o exagerare, aceeasi exprimare este folosita in unele manuale medicale pentru a descrie durerile asociate cu hemarogiile subarahnoidiene provocate de anevrismul cerebral rupt. Aceasta cefalee este insotita de dureri cervicale la statul in pozitie orizontala,

…Continuare pe pagina urmatoare

1 2

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.