"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

Un articol de Calin Petru Barbulescu

Margarina si untul sunt folosite pentru a intensifica aroma alimentelor pe care le consumam. Dar care sunt principalele diferente dintre acestea doua?

Untul se obtine din smantana si apa si contine lapte. De mii de ani acest aliment a facut parte din alimentatia noastra. Este preparat prin baterea continua a smantanii, pana cand aceasta se incheaga si capata o consistenta solida.

Prin comparatie, margarina este o inventie culinara mai noua si se obtine folosind in mare parte uleiuri vegetale, si mai putin grasimi animale. Aceasta se numara printre cele mai nocive alimente existente!

PUBLICITATE

margarina s-a dovedit a fi mult mai nociva decat untul

Care sunt originile margarinei?

Imparatul francez Ludovic Napoleon al III-lea era interesat sa gaseasca o alternativa mai ieftina pentru unt, un inlocuitor destinat consumului larg in randul populatiei. Ca raspuns, cercetatorul francez Hippolyte Mege-Mouriès a creat in 1869 produsul cunoscut astazi sub denumirea de margarina. Aceasta margarina provenea in special din grasime de vita. Margarina pe baza de uleiuri vegetale avea sa apara ceva mai tarziu.

Desi margarina se aseamana foarte mult cu untul, atat in termeni de aspect, cat si de gust, cele doua produse se bazeaza, de fapt, pe ingrediente total diferite. La temperatura camerei, procedeul hidrogenarii transforma uleiurile vegetale lichide in produse tartinabile cu o consistenta mai vascoasa, sau chiar solida.

Ce sunt grasimile si de ce are corpul nevoie de ele?

Grasimile (lipidele) constituie o piatra de temelie in materie de nutritie. Situandu-se la baza piramidei alimentare, lipidele genereaza de doua ori mai multa energie decat carbohidratii. Este foarte important ca alimentele consumate sa contina mai ales grasimi nesaturate (Omega 3 & 6). Grasimile asigura buna functionare a creierului si ajuta, totodata, la stocarea si transferul vitaminelor esentiale in organism. Pe langa multe alte functii, acestea furnizeaza corpului combustibilul si energia necesara.

Care este diferenta dintre grasimile naturale si cele prelucrate?

Grasimile saturate au consistenta solida la temperatura camerei. Printre sursele principale de astfel de grasimi se numara carnea animaliera si anumite plante. Acidul oleic reprezinta unul dintre cele mai comune tipuri de grasimi din dieta noastra zilnica. Principalele surse de acid oleic sunt migdalele, nucile, alunele si uleiurile de avocado.

Grasimile procesate sunt supuse prelucrarii industriale. Uleiul vegetal polinesaturat care provine din porumb, floarea soarelui,

…Continuare pe pagina urmatoare

Share on Facebook
1 2
PUBLICITATE

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.

loading...
loading...
PUBLICITATE

x
Da-ne un 'Like'!