"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

Un articol de Maya

loading...

In calitate de consumatori constienti si preocupati de calitatea hranei pe care o consumam, trebuie sa cantarim bine numeroasele optiuni alimentare pe care le avem la indemana inainte de a ne aproviziona camara.

 

In prezent stim cu totii cat de important este sa procuram produse ecologice, carne provenind de la animale hranite cu iarba si fructe de mare de captura (nu de crescatorie). La fel stau lucrurile si cand vine vorba de carnea de pui – este foarte important sa cumparam organica, de calitate! Deosebirile intre puii „naturali” din comert si cei de provenienta „organica” nu sunt evidente in termeni de aspect.

 

Uneori, poti fi tentat sa crezi ca singura diferenta consta in adaugarea cuvantului „organic” pe eticheta, astfel incat nu are rost sa platesti mai mult pe „acelasi” produs. Dar nu-i chiar asa!

 

carnea de pui din fermele industriale este foarte periculoasa pentru sanatate

Beneficiile consumului de carne de pui organica

 

In primul rand, produsele de origine organica trebuie sa respecte standardele si cerintele specifice.

 

Eticheta „organic” le interzice crescatorilor de pasari sa utilizeze apa reziduala cu depozite maloase pe post de fertilizator, aditivi chimici sintetici sau produse modificate genetic (GMO) – in aceasta categorie intra orice animale, plante si microorganisme supuse modificarilor de ordin genetic. Ei bine, carnea de pui care poarta numai eticheta „produs natural” nu indeplineste intotdeauna aceste cerinte.

 

Consumul de produse organice nu permite raspandirea de bacterii cu rezistenta crescuta la antibiotice.

 

Prin plasarea puilor intr-un spatiu inchis, asa cum se obisnuieste in intreprinderile agricole mari, creste si riscul inmultirii si raspandirii bacteriilor infectioase. Acesta este motivul pentru care puii non-organici au un continut crescut de antibiotice. Iar practica descrisa mai sus sprijina aparitia de microorganisme rezistente la antibiotice.

 

Numeroase studii au demonstrat faptul ca puii organici contin cu 38% mai multi acizi grasi omega-3 (care sunt benefici pentru inima).
Produsele organice reduc, de asemenea, riscul de contaminare cu bacterii: mai putin de 6% din puii de provenienta organica sunt infectati cu Salmonella, comparativ cu 39% in randul puilor din crescatoriile conventionale.

 

Carnea puilor non-organici este injectata cu o solutie de apa, sare, si conservanti pentru a creste gradul de umiditate a carnii (fragezimea) si pentru a-i ameliora gustul.

 

Ca urmare, carnea contine niveluri de sodiu mai ridicate.

 

In cadrul experimentelor pe animale, o serie de cercetatori olandezi au descoperit ca „puii crescuti cu hrana organica dezvolta, la nivelul intestinului subtire, un proces de expresie a genelor diferit de cel al puilor care primesc hrana conventionala”.

 

Studiul a comparat doua grupuri de pui, dintre care unul a primit furaje ecologice, iar celalalt furaje conventionale. Rezultatul final a relevat diferente majore in expresia genetica a nu mai putin de 49 de gene, dintre care 7 avand rol de sprijinire a sintezei colesterolului, in timp ce doar 30 de gene sunt implicate, in mod obisnuit, in acest proces. Rezultatul a fost suprinzator prin faptul ca pana si o serie de modificari minore in conditiile de crestere a puilor poate duce la schimbari substantiale ale structurii genetice a acestora.

 

In plus, cand vine vorba de alegerea carnii de pui, trebuie sa cauti mereu pe ambalaj mentiunile „de curte” sau „pasunat ecologic”, deoarece provenienta organica nu inseamna neaparat ca pasarile au acces la o pasune. Puii pasunati consuma o varietate mai mare de plante nutritive, seminte, viermi, si insecte. Datorita pasunatului, puii isi extrag pana la 30% din caloriile nutritive din iarba consumata. Calitatea hranei ingerate se reflecta in mod direct in continutul nutritional al carnii rezultate. Puii pasunati au un continut mai ridicat de vitamine si acizi grasi omega-3. Iarasi, potrivit mai multor studii, ouale puilor pasunati au un continut mult mai ridicat de omega-3 si vitamina E comparativ cu ouale din randul puilor de crescatorie, tinuti ingramaditi in custi.

 

Iata cat de evidenta devine astfel importanta cumpararii de pui organici pasunati

 

Despre Autor:

 

Maya este autor pentru Secretele.com – Este o mare placere sa ma pot conecta cu atat de multe suflete minunate. Trebuie sa lasam o mostenire fara secrete generatiilor viitoare. Toti suntem unul! Pe Maya o puteti gasi pe Facebook si Pinterest. sau Google+.

loading...

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.