"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

PUBLICITATE

Un articol de Maya

Deschide usa frigiderului. Ai oua depozitate pe rafturi? Daca pastrezi ouale la frigider, cel mai probabil provii dintr-o zona precum Europa,America de Nord, Scandinavia, Japonia, sau Australia. In aproape orice alta zona a lumii, ouale se tin pe etajere in camara. Cu siguranta ca in acest moment ai inceput sa ai deja dubii cu privire la modul corect de pastrare a acestor alimente.

Oare trebuie intr-adevar sa pastram la frigider ouale cumparate?

PUBLICITATE

potrivit cercetatorilor, nu toate ouale necesita pastrare la frigider

Istoricul metodei de refrigerare a oualor in SUA

Pe la inceputul anilor 1900 si mai inainte, ouale nu se tineau la rece. Comerciantii de oua spalau aceste produse dupa recoltare, apoi le expediau ca atare, nu in lazi frigorifice. Totul s-a schimbat atunci cand in Marea Britanie a patruns un lot de oua alterate provenind din Australia. Odata intrat in tara, cargoul cu pricina a provocat o epidemie in masa.

PUBLICITATE

Ca urmare a acestui episod, Marea Britanie si America au inceput sa dezinfecteze bine toate ouale provenite din import. Prin curatare, coaja oulelor devenea imaculata, lucioasa si frumos mirositoare. Problema spalarii oualor consta in faptul ca prin acest proces se elimina si o bariera naturala care protejeaza continutul acestor produse. In urma spalarii, bacteriile pot penetra mult mai usor coaja oualor, accelerand procesul de alterare.

Pentru a combate aceasta problema, americanii au inceput sa refrigereze aceste produse avicole. La urma urmei, daca dupa spalare ouale sunt mai expuse la microorganisme daunatoare, americanii au recurs la aceasta metoda pentru a incetini macar dezvoltarea acestor culturi bacteriene prin scaderea temperaturii de depozitare. Multe alte tari au urmat exemplul SUA. Si iata ca metoda se aplica si in prezent.

Este absolut necesara depozitarea la rece a acestor produse?

PUBLICITATE

Cercetarile asupra sigurantei de consum a oualor si necesitatea de refrigerare a acestor produse au obtinut rezultate mixte, astfel incat metoda tinerii oualor la rece nu a fost nici infirmata, nici justificata cu argumente clare de-a lungul ultimelor decenii. Jurnalul de Protectie Alimentara raporteaza ca, la testele in vitro, oaule tinute la rece s-au dovedit a fi mai putin vulnerabile la infestarea cu salmonella comparativ cu cele nefrigerate, la injectarea lor directa cu aceasta bacterie.

Pe de alta parte, consumatorii de rand

…Continuare pe pagina urmatoare

PUBLICITATE
1 2

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.

[wce_code id=2]