"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

Un articol de Calin Petru Barbulescu

Odata cu incalzirea vremii, multi dintre noi recurgem la folosirea instalatiilor de aer conditionat pentru a evita disconfortul zilelor caniculare.

In schimb, ignorand pericolele utilizarii frecvente si necorespunzatoare a acestor aparate, putem plati scump efectul racoritor si confortul termic furnizat de aerul conditionat. Intretinerea inadecvata a instalatiilor de aer conditionat afecteaza calitatea si mirosul aerului ventilat, iar mediul ambiental devine propice pentru inmultirea multor tulpini de bacterii si ciuperci.Inhalarea acestora poate duce la dezvoltarea numeroaselor boli cronice!

in timp, filtrele aparatelor de aer conditionat se incarca cu substante periculoase

 

Una dintre cele mai periculoase bacterii este legionella, care provoaca forme severe de pneumonie, unele dintre ele chiar fatale. Infectiile survin atunci cand bacteriile dispersate in aer odata cu particulele fine de apa produse de aparatele de aer conditionat sunt inhalate si ajung in sacii alveolari ai plamanilor.

PUBLICITATE

Si alte echipamente pe care le folosim pentru a ne racori, cum ar fi, de exemplu, fantanile arteziene, piscinele si umidificatoarele, pot reprezenta zone de risc.

Boala legionarilor incepe sa se manifeste intr-un interval de timp cuprins intre doua si zece zile dupa ce o persoana este contaminata pe calea aerului cu legionella. Boala debuteaza cu simptome de slabiciune, somnolenta si dureri de cap. Ulterior se instaleaza puseuri febrile de peste 40 de grade, tuse uscata si migrene, totul culminand cu dezvoltarea pneumoniei. Odata ajunsa in vasele sanguine si limfatice, infectia se poate raspandi cu usurinta in intreg organismul.

In formele cele mai grave ale bolii poate fi afectat sistemul nervos central, iar in cazul in care boala este lasata netratata, rata mortalitatii este de 15% pana la 25%.

Persoanele care au un sistem imunitar slabit, bolnavii cronici, fumatorii si alcoolicii sunt cei mai predispusi la contractarea acestei boli infectioase.

Un lucru interesant este faptul ca aceasta boala afecteaza in mod predominant persoanele de sex masculin.

Curatarea periodica a aparatelor de climatizare si inlocuirea filtrului interior poate preveni inmultirea virusurilor si a bacteriilor si, prin urmare, aparitia bolii.

Pentru a evita toate aceste riscuri, se recomanda efectuarea unei mentenante adecvate a aparatelor de aer conditionat o data pe an, de regula inainte de sezonul cald.

Acest articol este oferit sub licenta Creative Commons. Il puteti

…Continuare pe pagina urmatoare

Share on Facebook
1 2
Citește restul articolului pe pagina următoare.
PUBLICITATE

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.

loading...
loading...
PUBLICITATE