"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

Un articol de Maya

loading...

Te-ai trezit vreodata in toiul noptii ingrozit si incapabil sa te misti? Paralizia in timpul somnului este un fenomen care apare atunci cand o persoana se trezeste din somn si se afla in imposibilitatea de a se misca, vorbi, sau reactiona. De obicei, problema survine atunci cand o persoana este pe cale sa adoarma sau la incheierea stagiului de somn adanc, si este insotita de dificultati de respiratie.

Paralizia in somn nu pare o problema serioasa pentru cei care nu au trecut prin aceasta experienta, in schimb cei care se confrunta cu aceasta dereglare a somnului stiu bine cat de terifianta poate fi uneori. Esti complet paralizat si incapabil sa te trezesti. Odata ce creierul devine constient de paralizia corpului, acesta trece instinctual in stare de alerta, considerand paralizia o amenintare pentru corp. Ca raspuns, corpul se supune instinctului de „fuga”.

Uneori, paralizia in somn este insotita de halucinatii sau de sentimentul ca exista un intrus in camera. Unii oameni chiar pretind ca simt prezenta unor entitati demonice sau a unor entitati extraterestre care ii imobilizeaza. Din acest motiv, in cultura chineza veche aceasta experienta era denumita „Gui Ya”, in traducere „imobilizare de catre spirite”, fiind de parere ca spiritele ar fi responsabile pentru aceasta incapacitate de miscare. Acestia credeau ca spiritele se asaza pe pieptul celui care doarme, imobilizandu-l.

paralizia somnului se manifesta prin simptome si senzatii infricosatoare

Care este explicatia stiintifica a acestui fenomen? Ei bine, la ora actuala nu exista inca nicio teorie perfect coerenta. In schimb, cea mai plauzibila explicatie stiintifica este aceea ca paralizia se instaleaza atunci cand mintea revine in stare de trezie in urma stagiului de somn REM (somnul cu vise), in timp ce corpul se afla in continuare in starea de atonie specifica somnului. Atonia somnului are rolul de a impiedica trupul sa reactioneze in realitate la visele nocturne. In ceea ce ma priveste, marturisesc ca sunt de acord, in mare parte, cu aceasta teorie, desi s-a intamplat sa trec prin starea de paralizie in somn inclusiv in stare de trezie, tinand ochii deschisi si stand in pat pe jumatate ridicat. In acest caz, cu siguranta creierul meu nu se mai afla in stagiul de somn REM, pentru ca imi amintesc foarte clar ca ma trezisem de cateva minute bune.

…Continuare pe pagina urmatoare

loading...
1 2 3 4

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.