"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

PUBLICITATE

Un articol de Calin Petru Barbulescu

Mucusul ne este atat aliat, cat si inamic. Definitia standard a mucusului este:

PUBLICITATE

„Amestec vascos, lipicios de mucine, apa, electroliti, celule epiteliale, si leucocite, care este secretat de glandele din tesuturile mucoase ale cavitatilor nazale, esofagiene, si alte cavitati ale corpului.”

PUBLICITATE

Mucusul se formeaza la nivelul cavitatilor nazale si la nivelul intestinelor. Desi este un mecanism de aparare al corpului, secretia excesiva de mucus agraveaza racelile si alergiile, si incurajeaza instalarea simptomelor de tuse – modul prin care organismul incearca sa elimine excesul de mucus.

Din fericire, exista multe modalitati de a ameliora aceasta problema, in special prin reducerea consumului de anumite alimente care stimuleaza secretia de mucus.

PUBLICITATE

Pentru a sprijini vindecarea racelilor sau a alergiilor in care mucozitatile, in mod obisnuit benefice pentru organism, devin in acest caz iritante, evita in principal aceste patru alimente:

PUBLICITATE

anumite alimente favorizeaza congestia si secretia de mucozitati

PUBLICITATE

1. Produsele lactate

PUBLICITATE

Urmatoarele alimente sunt principalii vinovati pentru productia de mucus cu efecte iritante. In ciuda numeroaselor mituri din jurul acestei chestiuni, este binecunoscut faptul ca produsele lactate contribuie la ingrosarea mucusului, care, devenind mai dens, este si mai greu de eliminat de catre organism.

Societatea Australo-Asiatica pentru Imunologie Clinica si Combatere a Alergiilor sustine ca produsele lactate, cum ar fi inghetata si iaurtul, pot duce la concentrarea mucusului in randul persoanelor care contracteaza raceli.

PUBLICITATE

Jurnalul European pentru Afectiuni Respiratorii a publicat in 2007 rezultatele unui studiu ce reclama faptul ca participantii care au fost expusi la laptele praf in mod regulat au fost mult mai predispusi la „congestie nazala, dispnee, stridor si functie pulmonara redusa, comparativ cu participantii care au lucrat intr-un mediu de birou.”

PUBLICITATE

2. Anumite sortimente de fructe si legume

Cu totii suntem constienti de beneficiile pe care le au fructele si legumele asupra sanatatii noastre, ele constituind bazele oricarui regim si stil de viata sanatos.

PUBLICITATE

Cu toate acestea, Centrul Medical al Universitatii Maryland a demonstrat ca unele fructe si legume pot stimula secretarea de mucus. Principalii factori declansatori sunt:

PUBLICITATE

•bananele

•cartofii

PUBLICITATE

•porumbul

PUBLICITATE

•varza

Asadar, atunci cand te confrunti cu alergii sezoniere, o infectie a sinusurilor sau o raceala, cel mai indicat ar fi sa eviti pentru o vreme alimentele enumerate mai sus.

PUBLICITATE

3. Graul

PUBLICITATE

Multi experti nutritionisti sustin ca graul este o cauza comuna a aparitiei problemelor

…Continuare pe pagina urmatoare

1 2

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.

[wce_code id=2]