"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

Un articol de Cristian Iacov

loading...

Corelatia dintre cancerul mamar si sutien este un mit, conform Fundatiei Susan G. Komen si Societatii Americane de Combatere a Cancerului (ACS). Cu toate acestea, cel putin 5 studii au aratat ca ESTE o legatura indiscutabila intre cancerul mamar si purtarea sutienului mai multe ore pe zi. Unii oameni de stiinta cer un boicot al Komen si ACS, intrucat musamalizarea pe care au orchestrat-o duce la pierderi de vieti omenesti.

purtarea sutienului pe perioade indelungate te predispune la probleme mamare

Problemele cauzate de sutien, conform antropologilor medicali Sydney Ross Singer si Soma Grismaijer, constau in restrictionarea fluxului limfatic, ceea ce duce la acumularea de toxine in san. Efectul este comparabil cu umflarea picioarelor si a gleznelor cauzata de zborurile lungi, intrucat lichidul limfatic se acumuleaza in extremitatile membrelor inferioare, neputand circula liber.

Singer si Grismaijer, coautorii volumului Haine pentru moarte: Legatura dintre cancerul mamar si sutien (Dressed To Kill: The Link Between Breast Cancer and Bras), afirma ca purtarea sutienului mai mult de 12 ore pe zi mareste dramatic riscul de cancer la san. Femeile care poarta sutien 24/7 sunt de 125 de ori mai predispuse riscului de a dezvolta cancer la san comparativ cu femeile care poarta sutien rar sau deloc. Femeile care dorm cu sutien au, conform studiului, o sansa de 75% de a se imbolnavi de cancer la san la un moment dat.

Harvard a efectuat o cercetare, in 1991, care a aratat ce exista o incidenta crescuta de cancer mamar in randul femeilor care poarta sutien. Rezultatele cercetarii au fost comunicate Fundatiei Susan G. Komen, precum si Societatii Americane de Cancer, care stiau de existenta acestui studiu de mai bine de 20 de ani. Nu exista dovezi care sa infirme acest lucru. Cu toate acestea, printre datele comunicate nu s-a mentionat nici macar o data faptul ca dezbracarea sutienului la sfarsitul zilei poate face o diferenta.

Aceasta omisiune importanta i-a indignat profund pe Singer si Grismaijer. Iata motivul pentru care „solicita un boicot al acestor organizatii pana cand acestea vor inceta sa mai respinga legatura dintre purtarea de sutien si aparitia cancerului la san si vor accepta, in sfarsit, sa instruiasca medicii si femeile despre riscurile sporite de aparitie a cancerului in

…Continuare pe pagina urmatoare

loading...
1 2 3

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.