"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

Un articol de Cristian Iacov

Studiul, publicat in numarul din iunie al Jurnalului Asociatiei Americane de Informatica, s-a concentrat asupra unui numar de 1.75 milioane de persoane inregistrate la Centrul Medical al Universitatii New York-Presbyterian/Columbia cu date de nastere cuprinse intre anii 1900 si 2000.

Folosind regresia logistica, acest studiu retrospectiv asupra populatiei a explorat in mod sistematic relatia dintre efectele sezoniere din momentul nasterii si riscul de imbolnavire pentru 1.688 de afectiuni, iar 55 de boli s-au dovedit a fi dependente in mod semnificativ de luna nasterii.

Citeste mai jos ce boli sunt asociate cu luna in care te-ai nascut!

luna nasterii indica sensibilitatile la boli si afectiuni

„S-au depistat multe mecanisme dependente de boala care sa confirme corelatia dintre riscul de a dezvolta o anumita boala si data de nastere, ca de exemplu dovezi care leaga un subtip de astm de luna nasterii, care a fost prezentat in 1983. Atunci, cercetatorii au descoperit ca persoanele nascute in anotimpurile mai propice dezvoltarii populatiilor de acarieni, au prezentat un risc cu 40% mai crescut de a dezvolta forme de astm cu complicatii alergogene provocate de acarieni,” au raportat cercetatorii in cadrul studiului.

In plus, cercetatorii au explicat ca unele conditii neurologice pot fi corelate cu luna nasterii din cauza variatiilor sezoniere ale nivelurilor de vitamina D si a responsivitatii timusului. Intelegerea dependentelor dintre luna nasterii si aparitia bolilor este o provocare din cauza diversitatii efectelor sezoniere si a multitudinii de factori care pot provoca boli.

Progresele din domeniul informaticii medicale, impreuna cu disponibilitatea unor baze de date clinice ample, le-au permis cercetatorilor sa efectueze cu succes o serie de investigatii sistematice ale interdependentelor dintre luna nasterii si aparitia anumitor boli.

PUBLICITATE

„Toate studiile anterioare de asociere a lunii de nastere cu anumite boli au fost bazate pe ipoteze si s-au axat exclusiv pe bolile comune populare, ignorand complet o serie de boli rare,” precizeaza studiul.

Ce spune luna ta de nastere despre riscurile de a contracta boli!

Conform studiului, exista luni de nastere cu risc crescut si luni de nastere cu risc scazut. Potrivit studiului, persoanele nascute in luna mai, august si noiembrie, sunt cel mai putin predispuse la dezvoltarea de boli, in timp ce persoanele nascute in lunile februarie si octombrie se situeaza la polul opus.

Iata legaturile:

– IANUARIE

…Continuare pe pagina urmatoare

Share on Facebook
PUBLICITATE
1 2 3
Citește restul articolului pe pagina următoare.

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.

loading...
loading...
PUBLICITATE