"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

Un articol de Calin Petru Barbulescu

In prezent, fumatul cauzeaza o treime din totalitatea deceselor de cancer si un sfert din totalitatea cazurilor de stop cardiac letal din Romania. Pe langa acestea, fumatul este principalul factor responsabil pentru numeroase boli si afectiuni, printre care bronsita cronica, emfizemul pulmonar, multe afectiuni respiratorii, angina pectorala, ulcerele digestive, durerile de stomac si diareea. Un studiu recent a indicat faptul ca fumatul este un factor decisiv in peste 15% din totalitatea deceselor naturale inregistrate anual pe teritoriul Romania.

In mod evident, fumatul reprezinta un obicei cu grad ridicat de risc, avand consecinte letale. De regula, fumatorii traiesc cu 10 pana la 15 ani mai putin decat nefumatorii. Analizand aceste date in mod rational si constient, nu ai cum sa nu recunosti ca fumatul este o activitate extrem de nociva. Cu toate acestea, depasirea dependentei de tigari este, pentru multi, o perspectiva coplesitoare. Dar, din fericire, acest lucru este pe deplin realizabil, si asta fara a inlocui substantele nocive din tigari cu alte substante la fel de daunatoare care iti pot pune sanatatea in pericol si dupa cesatie.

Fiecare tigara fumata introduce in organism peste 4000 de chimicale toxice. Mai mult de 40 dintre acestea au fost corelate cu aparitia cancerului. Printre cele din urma se numara si nicotina, considerata a fi foarte adictiva deoarece, odata intrata in organism, faciliteaza secretarea naturala a hormonilor serotonina, dopamina si norepinefrina. Pe durata acestui proces, nicotina stimuleaza inclusiv producerea de adrenalina, un hormon care creste tensiunea arteriala si pulsul cardiac.

desi cesatia cere multa vointa, exista preparate naturiste care te pot ajuta sa te lasi mai usor de fumat

Nicotina poate fi ingerata prin mestecare, inhalare nazala sau fumatul de tigari. Odata introdusa in sistem, nicotina produce o senzatie de relaxare. Folosirea continua a acestei substante creeaza dependenta fizica si psihica, precum si toleranta la acest drog. Cu alte cuvinte, pe parcurs, pentru a obtine aceeasi senzatie de relaxare de la inceput, va trebui sa cresti mereu doza de nicotina. Odata ce aportul de nicotina este oprit, se instaleaza simptome specifice de retragere.

Simptomele abstinentei la nicotina

-Furie

-Anxietate

-Pofta de tigari

-Dificultati de concentrare

-Frustrare

-Iritabilitate

-Cresterea poftei de mancare

-Cresterea tensiunii

…Continuare pe pagina urmatoare

Share on Facebook
PUBLICITATE
1 2 3
Citește restul articolului pe pagina următoare.

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.

loading...
loading...
PUBLICITATE