"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

Desi pastrarea germenilor de usturoi pe timp indelungat nu reprezinta o problema atunci cand intentionezi sa ii plantezi, lucrurile se complica atunci cand vrei sa ii folosesti la mancare. Probabil ca ai remarcat ca, in timp, in partea superioara a cateilor de usturoi rasar lastari mici de culoare verzuie, precum si faptul ca cepele se mucegaiesc pe perioada depozitarii mai indelungate.

Iti prezentam o modalitate simpla, eficienta si deloc costisitoare de a prelungi durata de viata a legumelor si de a mentine cepele si usturoiul in stare proaspata timp de mai multe luni.

 

Ai nevoie de:

– Pungi de hartie.

– Un perforator.

– Agrafe pentru hartie (pe care le vei folosi la sigilarea pungilor de hartie)

Nu uita!

Usturoiul si ceapa trebuie sa nu prezinte lovituri.

Instructiuni:

1. Perforeaza pungile cum doresti, chiar si pe toata jumatatea lor superioara. Fa mai multe randuri de gauri. De obicei, poti face asta pliind punga de hartie de mai multe ori si efectuand, apoi, o serie de gauri in linie, la distante egale de aproximativ doi sau trei centimetri.

PUBLICITATE

Poti, de asemenea, sa pliezi punga de carton in doua pe lungimea ei, sa perforezi o singura margine, apoi sa intorci punga impaturita pe cealalta parte si sa repeti procedeul pentru marginea cealalta, asigurand o distanta egala intre gauri. Aceste gauri au rolul de a asigura o buna ventilatie, asa ca nu este nevoie sa iti iasa perfect simetrice.

2. Umple fiecare punga pana la jumatate, pliaz-o bine in partea de sus, eticheteaz-o si prinde-o cu o agrafa pentru hartie cu varful in jos.

Aceasta metoda de folosire a pungilor de hartie te va ajuta, in majoritatea cazurilor, sa pastrezi ceapa, usturoiul si salatele in stare proaspata pe perioade mai indelungate. Trebuie asigurat un flux liber al aerului in jurul pungilor pentru pastrare – acesta este si motivul pentru care pungile necesita gaurire.

Poti depozita pungile in camara, pe etajere, avand grija doar sa nu le ingramadesti. In urma, poti introduce recipientele de hartie in pungi sau saci de plastic, pe care sa ii agati apoi pe perete pentru a castiga spatiu, cu conditia ca si acestia sa permita o buna aerisire.

In mod evident, durata de mentinere in stare proaspata a acestor legume depinde de conditiile de temperatura, de umiditate si de lumina.

Alte sfaturi:

  • Nu introduce cepele direct in pungi de plastic. Slaba circulatie a aerului accelereaza procesul de incoltire si de alterare.
  • Nu depozita cartofii langa cepe: Cartofii si cepele nu trebuie pastrate impreuna. Gazele pe care le emana aceste doua legume se vor influenta reciproc, accelerand procesul de alterare atat a cartofilor, cat si a cepelor.
  • Temperatura: Cepele nu trebuie pastrate pe perioade indelungate la frigider, intrucat temperatura scazuta va duce la inmuierea lor. In plus, izul de ceapa se va impregna si in celelalte produse tinute la frigider. Aceste legume rezista cel mai mult timp atunci cand sunt depozitate intr-un loc uscat, racoros si ferit de lumina. Ideal ar fi sa depozitezi cepele in beci.
Share on Facebook
PUBLICITATE

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.

loading...
loading...
PUBLICITATE