"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

Un articol de Calin Petru Barbulescu

Sindromul de colon iritabil, cunoscut si sub numele de colita, este o afectiune care ataca intestinul gros, cauzand inflamatie, durere intensa, si chiar sangerari. Daca acest sindrom nu este tratat in mod corespunzator, poate provoca ulcere canceroase. In plus, atunci cand o persoana sufera de aceasta boala, organismul ei incepe sa respinga anumite alimente si bauturi, ceea ce duce la o intensificare a simptomelor mentionate anterior.

Desi nu exista un tratament infailibil pentru aceasta afectiune, exista, totusi, o serie de tratamente care pot imbunatati calitatea vietii. De aceea am alcatuit o lista cuprinzatoare cu alimentele pe care ar trebui sa le eviti daca suferi de sindromul de colon iritabil; daca vei evita aceste alimente, intestinele tale vor functiona mai eficient, iar tu vei scapa de disconfort.

sindromul de colon iritabil este o boala cronica cu implicatii grave

Ciocolata

Obtinuta din seminte de cacao uscate, ciocolata stimuleaza sistemul nervos, precum si sistemul digestiv, ceea ce favorizeaza aparitia crampelor stomacale si a diareei in randul persoanelor care sufera de colita.

Cerealele si leguminoasele

Acest grup de alimente include fasolea, mazarea, pastele fainoase albe, lintea si nautul. Datorita continutului ridicat de fier si fibre insolubile, aceste alimente genereaza constipatie si crampe in randul pacientilor ce sufera de sindromul de colon iritabil. De aceea este important sa treci aceste alimente pe lista neagra.Produsele lactate

Produsele lactate sunt unul dintre principalii inamici ai sistemului digestiv atunci cand suferi de colita. Avand in vedere continutul ridicat de lactoza al acestor produse, laptele si celelalte lactate pot fi mai greu de digerat de unele persoane.

PUBLICITATE

Fructele citrice

Ne referim aici in special la lamai, portocale si mandarine. Desi efectele nedorite ale acestor fructe nu sunt la fel de intense ca in cazul altor produse alimentare, care s-au dovedit a fi iritante pentru pacientii cu sindrom de colon iritabil, recomandam, totusi, evitarea completa a acestor sucuri.

Grasimile

Ne referim aici la toate felurile de grasimi, inclusiv cele folosite pentru sau rezultate din prajirea alimentelor. Și, cu toate ca l-am mentionat deja la sectiunea anterioara, ne vom concentra atentia si aici asupra laptelui. Laptele contine, de regula, si multe grasimi, ceea ce ingreuneaza si mai mult absorbtia sa intestinala.

Bananele

…Continuare pe pagina urmatoare

Share on Facebook
PUBLICITATE
1 2 3
Citește restul articolului pe pagina următoare.

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.

loading...
loading...
PUBLICITATE