"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

four × one =

1 × 2 =

Un articol de Maya

loading...

 

Cand optimisti, cand total descurajati… Asa ne simtim de cele mai multe ori. Oscilam intre stari de bine si stari de rau, stari de fericire si stari de tristete. Ne place un lucru, ne displace alt lucru. Incercam mereu sa atragem bucurie si tindem sa evitam suferinta. Actionam si reactionam, iar ciclul se reia la nesfarsit…

 

In filosofia yoga, aceste stari de spirit diametral opuse sunt considerate obstacole in calea noastra catre libertate. Ori de cate ori ne simtim binedispusi ne dorim sa mentinem sau sa retraim acel moment, astfel ca dezvoltam atasamente (raga) – acel impuls de atractie catre lucrurile care ne produc placere si pe care ni le dorim.

 

Atunci cand ne simtim indispusi ne dorim sa evadam din acele momente, asa ca dezvoltam sentimente de aversiune (dvesa) – indepartarea de catre un lucru. Resimtim starile dvesa atunci cand ne confruntam cu o relatie interumana sau cu o senzatie neplacuta.

 

Cele doua fete ale aceleiasi monede – una duce la stari de nazuinta si nerabdare, cealalta, atunci cand nu poate fi evitata, provoaca durere. Aceste suisuri si coborasuri alcatuiesc un tipar al suferintei prin care trecem zi de zi, ora de ora, si pe care o resimtim la diverse intensitati. Desi se instaleaza in mod firesc, aceste oscilatii de ordin emotional ne inhiba capacitatea de a mentine o stare de pace si bucurie continua.

 

Raga si dvesa se numara printre cele cinci klesha sau blocaje pe care Sutrele Yoga Patanjali le descriu ca fiind stari de ignoranta spirituala (avidya). Pana nu reusim sa mentinem aceste pulsiuni emotionale in echilibru intr-un mod constient, nu suntem altceva decat victimele tiparelor noastre esentiale.

 

Incearca pentru o clipa sa analizezi in mod retrospectiv, incepand cu momentul in care te-ai dat jos din pat astazi si pana in momentul de fata, de cate ori te-ai indreptat catre lucrurile pe care ti le doresti sau te-ai indepartat de lucrurile sau de oamenii care iti displac. Este usor de observat modul in care – fie constient, fie inconstient – aceste polaritati ne ghideaza deciziile si comportamentele pe la care adoptam. Pana nu atingem o stare de echilibru, in care pulsiunile raga si dvesa inceteaza sa mai alunece necontrolat de la o extrema la cealalta, nici trupul nostru, nici mintea noastra, si nici sentimentele noastre nu se vor afla in armonie.

 

Conform Sutrelor Yoga, scopul practicarii acestei discipline este acela de a stavili fluctuatiile mintii si ale spiritului pentru a reusi sa percepem in mod clar adevarata noastra natura. Nu vom reusi niciodata sa ne oprim asupra esentei noastre imuabile daca suntem mereu prinsi in iuresul fortelor mutabile, care alcatuiesc egoul.

 

Trebuie sa ne exersam abilitatile de a ne autoregla mintea si spiritul pentru a reusi sa ne stapanim impulsurile care ne imping catre raga sau dvesa. Cheia pentru evadarea din acest giroscop al mintii o reprezinta atitudinile non-reactive si de neutralitate.

 

Iata sase practici spirituale care te pot ajuta sa iti echilibrezi emotiile si sa devii mai impacat cu mersul lucrurilor:

 

1. Invata sa identifici si sa controlezi impulsurile de a te indrepta catre anumite lucruri in detrimentul altora, astfel incat sa devii cat mai neutru.

 

2. Exerseaza-ti abilitatea de a imbratisa caracterul aleatoriu al lucrurilor, evitand sa mai planifici totul pana in cel mai mic detaliu.

 

3. Reaminteste-ti sa fii mereu prezent si sa raspunzi cu bunatate chiar si in conjuncturile nedorite sau necomfortabile.

 

4. Alege rolul de spectator in detrimentul rolului de actor in cautare de atentie.

 

5. Exerseaza-ti abilitatea de a nu reactiona atunci cand izbucnesc conflicte si de a le traversa intr-o maniera echilibrata si pasnica.

 

6. Incearca mereu sa mentii o parere neutra despre lucrurile din jurul tau.
Echilibrul mintii si al spiritului reprezinta principalul scop al filosofiei si practicii yoga, in ciuda luptei interioare continue si a provocarilor zilnice cu care ne confruntam. De fiecare data cand facem un pas in aceasta directie ne apropiem, de fapt, de libertatea noastra spirituala.

 

loading...

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.