"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

indicator al varstei biologice.

Inca din faza de debut a studiului, telomerii din organismul persoanelor care aveau sa fie diagnosticate mai tarziu cu cancer s-au scurtat mult mai repede, ceea ce denota o accelerare a procesului de imbatranire comparativ cu grupul de control. In cazul viitorilor pacienti de cancer, telomerii celulari au prezentat semne de imbatranire cu pana la 15 ani comparativ cu cei ai subiectilor sanatosi.
<br />

Dar acest proces accelerat de imbatranire a luat sfarsit cu aproximativ patru ani inainte de diagnosticarea cancerului, ceea ce poate furniza o explicatie pentru lipsa de rezultate elocvente a cercetarilor anterioare privind conexiunea dintre lungimea telomerilor si diagnosticarea bolilor de cancer.

Rezultatele furnizate de studiul desfasurat recent au scos la lumina informatii cheie privind modul in care cancerul pune stapanire asupra celulelor corpului uman. Telomerii celulelor isi reduc lungimea cu fiecare etapa de diviziune celulara, pecetluind astfel un nou stagiu al procesului natural de imbatranire. In urma diviziunii celulare repetate, telomerii se scurteaza pana in punctul in care devin inactivi sau se autodistrug, fiind inlocuiti cu alte celule mai tinere si mai sanatoase.

Dar, conform datelor obtinute, cancerul are propria sa metoda de a contracara acest mijloc natural de protectie, reusind, intr-un final, sa determine multiplicarea haotica a celulelor corpului.

„Am depistat punctul de inflexiune la care procesul de scurtare rapida a telomerilor se stabilizeaza,” sustine Hou. „Am descoperit ca bolile de cancer preiau controlul asupra acestui proces de scurtare telomeriala pentru ca apoi sa se dezvolte nestingherite in organism.” Rezultatele obtinute de echipa de cercetatori au fost publicate in jurnalul EBioMedicine.

Pentru cercetatori, urmatorul pas este gasirea unui mod eficient de a detecta acest tipar de modificare a lungimii telomerilor celulari. In caz de reusita, vom avea la dispozitie un mijloc de depistare a cancerului inainte ca aceasta boala sa aiba sansa de a se multiplica necontrolat in organism. Nu vrem sa tragem concluzii pripite, dar acest pas ar putea fi punctul de cotitura in lupta impotriva cancerului. Pana atunci, insa, lupta ramane deschisa.

Acest articol este oferit sub licenta Creative Commons. Il puteti republica oriunde incluzand autorul, sursa si sa lasati toate link-urile intacte.

Despre Autor:
Calin Petru Barbulescu este autor pentru Secretele.com . „Iubirea este una dintre caile care duce la o eliberare spirituala completa. Viata o primesti

…Continuare pe pagina urmatoare

1 2 3

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.