"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

Un articol de Calin Petru Barbulescu

Acesta ar putea fi punctul de cotitura in lupta impotriva cancerului!O simpla analiza a sangelui ar putea anticipa aparitia cancerului, cu mult timp inainte ca acesta sa se declanseze.

Un studiu recent a indicat ca in organism intervin o serie de modificari de ordin genetic la nivel celular cu mai bine de zece ani inainte de instalarea propriu-zisa a bolii. De asemenea, studiul a subliniat faptul ca aceste modificari ar putea fi detectate prin intermediul unui simplu test sanguin.

Cercetarea a descoperit ca aceste modificari, care constau in redimensionarea telomerilor – invelisul protector de la extremitatile cromozomilor care se degradeaza odata cu inaintarea in varsta – pot anticipa bolile canceroase cu pana la 13 ani inainte de instalarea simptomelor specifice. Acestea ne pot furniza informatiile necesare detectarii si combaterii bolii inca din stadiile incipiente.

Aceasta cercetare a incununat cu succes prima initiativa de monitorizare pe timp indelungat a modificarilor de la nivelul telomerilor umani. Rezultatele obtinute releva existenta unui tipar unic de redimensionare a telomerilor, acesta putand ajuta la anticiparea instalarii propriu-zise a bolilor de cancer.

chimia sangelui anticipeaza aparitia bolilor cronice grave precum cancerul

„Descifrarea acestui tipar de crestere telomeriala ne poate furniza un marker biologic de predictie a cancerului”, a declarat intr-un comunicat de presa Lifang Hou, membru al Universitatii Northwestern din SUA. „Intrucat am constatat aceasta corelatie intr-o multitudine de cazuri de cancer, cu ajutorul uneltelor de testare potrivite am putea stabili proceduri eficiente de diagnosticare a unui spectru larg de boli canceroase.”

De-a lungul anilor, cercetatorii au incercat in repetate randuri sa dezlege legatura dintre lungimea telomerilor si bolile de cancer, nereusind insa, pana in prezent, sa obtina un rezultat consecvent.

Pentru a investiga mai amanuntit aceasta problema, echipa de cercetatori a monitorizat un grup de 792 de persoane aparent sanatoase in intervalul de timp cuprins intre anii 1999 si 2012. La finalul studiului, 135 dintre participanti au fost diagnosticati cu diverse tipuri de cancer, printre care si cancer al prostatei, de piele, pulmonar, respectiv leucemii. Analizand retrospectiv rezultatele inregistrate, cercetatorii au descoperit ca pot prognostica instalarea bolilor de cancer monitorizand tiparul modificarilor dimensionale telomeriale din celulele sanguine, acest tipar fiind considerat un

…Continuare pe pagina urmatoare

1 2 3

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.