"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

4 × three =

1 × 4 =

Un articol de Calin Petru Barbulescu

Apa este elementul esential al vietii. Cantitatea de apa din corpul uman variaza intre 50-75 %. In medie, corpul unui adult este reprezentat de 50-65% apa, cel mai des intalnit fiind procentajul intre 57-60%. Procentajul de apa din corpul unui bebelus este mult mai mare, in general fiind in jur de 75-78% apa, scazand la 65 % dupa primul an de viata. In 24 de ore organismul uman elimina 2-2,5l de apa, de aceea este foarte importanta consumarea apei in cursul unei zile.

Apa din organism are cateva roluri esentiale: este un nutrient vital pentru viata fiecarei celule, regleaza temperatura interioara prin transpiratie si respiratie, transporta si metabolizeaza carbohidratii si proteinele pe care corpul nostru le foloseste ca hrana, asista la eliminarea deseurilor prin urina, formeaza saliva (s.a.m.d.).

consumul adecvat de apa este un lucru esential pentru sanatate

Hidratarea este procesul realizat intr-un procent de 80% sub formă lichidiana, iar in jur de 20% prin consumul de alimente. In acest sens compozitia alimentara este foarte importanta. Astfel ca o dietă bazata pe alimente bogate in apa (fructe, legume, lapte) aduce implicit o cantitate mai mare de apa, pe cand o dieta formata din alimente mai uscate are o compozitie mai scazuta de apa si atunci este nevoie de un aport sub forma de lichide pentru compensare, potrivit dr. Şerban Damian, nutritionist sportiv.
De asemenea hidratarea organismului trebuie facuta constant. In functie de efortul fizic depus sau de pauza avuta de la ultimul consum de apa, dupa o noapte in care nu s-au consumat lichide, hidratarea este firesca. Hidratarea nu se face intr-un moment anume al zilei, dimineata sau seara,ea trebuie facuta constant.

Mai jos avem efectele unui pahar cu apa baut, atunci cand este absolut necesar:

 • un pahar cu apa baut dimineata, imediat dupa ce te-ai trezit, iti activeaza organele;
 • un pahar cu apa baut inainte de a face dus iti scade tensiunea arteriala;
 • un pahar cu apa baut cu 30 de minute inainte de masa ajuta la digestie; Nu este indicat sa bei apa imediat dupa ce ai mancat deoarece iti ingreunezi digestia;
 • un pahar cu apa baut, atunci cand iti este foame, ajuta la scaderea in greutate. De ce se intampla acest lucru? Simplu, creierul intre mese, trimite semnale gresite lasandu-ti impresia

  …Continuare pe pagina urmatoare

  loading...
  1 2
  Citește restul articolului pe pagina următoare.

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.