"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

18 − six =

17 − fifteen =

Un articol de Calin Petru Barbulescu

Conserva de pate este pe departe vedeta dintre conserve. Concureaza mai ales in perioadele de Post cu “sanatosul” pate vegetal. O concurenta acerba intr-adevar, in unul dintre cele mai nocive pateuri de ficat au fost gasite 10 E-uri, iar in ceea ce il priveste pe cel vegetal 12 E-uri. Acum, serios vorbind, cum poti sa te minti ca mananci pate de ficat, cand de fapt el este vegetal.

pateurile de ficat sunt produse foarte nocive pentru sanatate


Cum putem umple o conserva, in cazul in care ea contine pana la maxim 25% ficat?

Principalele doua conditii sunt:

Sa fie gustos ( unde obigatoriu trebuie folosit monoglutamatul de sodiu ) dar si foarte, foarte ieftin. ( toate ingredientele trebuie sa fie la sac ).

Restul de 75% (in cazul fericit pentru ca poate fi chiar 85%) este doar un amestec de substante chimice si grasime, presarat cu multa sare si zahar.

Potrivit unui studiu derulat de catre Asociatia Nationala pentru Protectia Consumatorilor, majoritatea conservelor de pate de ficat contin aditivi, grasimi, sare din belsug si aproximativ un sfert din cantitate ficat de pasare sau porc.

Rezultate Studiu Pateu 2013 InfoCons Protectia Consumatorilor

Numarul acestor aditivi variaza de la producator la producator, recordul fiind detinut de un brand care foloseste nici mai mult, nici mai putin de 10 E-uri la prepararea pateului de porc.

Pe eticheta acestui produs stau “la loc de cinste” E452 (polifosfati), E407 (caragenan), E412 (guma guar), E415 (guma xantan), E300 (acid ascorbic), E621 (glutamat monosodic), E250 (nitrit de sodiu), E120 (carmin), E316 (erisorbat de sodiu) si E330 (acid citric).

Pe langa aceasta “bogatie” de E-uri, pateul respectiv mai contine apa din belsug, sorici, slanina, sare, zahar, lapte semidegresat, amidon de grau, sirop de glucoza si ultimul, dar nu cel din urma ingredient, aproape deloc ficat.

Daca vorbim de specialitati cum ar fi pate din ficat de gasca, rata sau vanat, nu va agitati,

…Continuare pe pagina urmatoare

loading...
1 2 3
Citește restul articolului pe pagina următoare.

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.