"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

Un articol de Calin Petru Barbulescu

Esenta si semnificatia Pomului Vietii, in multe interpretari moderne se crede ca acesta conecteaza toate formele energetice ale creatiei. Imaginea este larg gandita pentru a reprezenta Creatorul Divin, și reprezinta interconectarea tuturor fiintelor simtitoare. Interpretarea de azi este o insumare a diferitelor interpretari mitice si religioase de-a lungul istoriei.

din cele mai vechi timpuri, pomului vietii i-au fost atribuite semnificatii foarte interesante


Crestinismul – Pomul Vietii din Gradina Edenului
In Gradina Edenului, Pomul cunostineti binelui si raului se spune ca este alaturi de Pomul Vietii in functie de mai multe traduceri crestine; cu toate acestea, este inca aprig dezbatuta daca acesti doi copaci sunt de fapt unul si acelasi. Se pare ca cele mai multe interpretari, acesti copaci sa fie defapt unul si acelasi.

Potrivit Encyclopedia Britannica, Pomul Cunoasterii conecteaza Lumea Cereasca cu Lumea Pamanteasca, iar Pomul Vietii conecteaza toate formele creatiei, prin urmare, diferite religii si filozofii ii recunosc ca fiind acelasi copac.

PUBLICITATE

Insa crestinii ortodocsi sunt de alta parere: Dumnezeu nu l-a creat pe Adam pentru a fi singur; El a creat-o si pe Eva pentru a fi sotia lui Adam. Precum in Gradina Edenului exista pomul care simboliza barbatul perfect, trebuia sa existe si un pom care sa reprezinte femeia, ce a implinit idealul creatiei. Pomul cunostintei binelui si raului, care se afla langa pomul vietii (Fac. 2:9), era pomul care reprezenta femeia ideala ce si-a implinit scopul binelui – Eva desavarsita.

Biblia se referea la Isus, folosind metafora vitei de vie (Ioan 15:5) si a ramurilor ei (Isa. 11:1; Ier. 23:5). In mod asemanator, pentru a ne da o idee despre secretul caderii omului, Dumnezeu a oferit simbolismul celor doi pomi reprezentandu-i pe Adam si Eva desavarsiti.

Mitologia egipteana
In mitologia egipteana, se spune ca primul cuplu, Isis si Osiris, a aparut in arborele acacia al lui Iusaaset (bunica tuturor zeilor), pe care egiptenii antici il considerau pomul vietii, “in care se afla viata si moartea”.
Tot egiptenii aveau mitul unui sicomor sfant, ce statea in pragul dintre viata si moarte, conectand cele doua lumi.

Copacul nemuririi chinezesc
In mitologia chineza, copacul vietii

…Continuare pe pagina urmatoare

Share on Facebook
1 2
PUBLICITATE

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.

loading...
loading...
PUBLICITATE

x
Da-ne un 'Like'!