"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

twenty − 5 =

6 + 17 =

Un articol de Calin Petru Barbulescu

Acest grafic arata ca majoritatea produselor pe care le cumparam sunt controlate de doar cateva companii. Se numeste “Iluzia de a alege”.

In ciuda faptului ca pe piata se gasesc o multime de branduri din care poti sa alegi toate sunt detinute de cateva corporatii.

Cele zece companii care detin suprematia, la nivel global, in toate domeniile, si care au acaparat piata, sunt: Coca-Cola, PepsiCo, P&G, Nestle, Kraft, Unilever, Johnson&Johnson, Mars, Kellogg’s si General Mills.

Graficul, intitulat “Iluzia alegerii” arata brandurile pe care companii cu nume mari ajung sa le detina sau sa le influenteze.

Spre exemplu, Coca-Cola nu detine Monster, cunoscuta bautura energizanta, dar se ocupa de distributia sa. Yum Brans, care are in portofoliu KFC si Taco Bell, au un parteneriat exclusiv cu Pepsi.

marile corporatii controleaza si manipuleaza in secret lumea

 Procter & Gamble, compania de 84 miliarde de dolari, care se bucura de cea mai mare publicitate in SUA, este legata de o multime de branduri care produc orice de la medicamente, pasta de dinti, pana la haine de clasa. Nu este de mirare ca P&G ar deservi astfel 4,8 miliarde de oameni din intreaga lume, prin aceasta retea uriasa.

Nici Nestle, o corporatie de 200 miliarde de dolari si cea mai mare companie alimentara din lume, nu sta mai rau. Cunoscuta in principal pentru produsele sale dulci, Nestle are, de fapt, 8.000 de branduri diferite in intreaga lume si detine o parte sau se afla in parteneriat cu o multime de altele in plus. Din reteaua sa fac parte compania de cosmetice L’Oreal, gigantul din domeniul produselor alimentare pentru bebelusi Gerber, brandul vestimentar Diesel si producatorii de mancare pentru animale Purina si Friskies.

Acesta dominatie mondiala nu se rezuma numai la domeniul produselor pe care le cumparam pentru consum. In ultimii zece ani, stirile si informatiile media pe care le consumam sunt si ele comasate la nivel inalt. 90% din media este acum controlata de doar sase companii, de la 50, cati jucatori importanti erau in 1983, potrivit unor date aparute in 2012.

Acesti monstri controleaza cele mai multe din ceea ce vedeti, auziti si cititi in fiecare zi. Ei detin retele de televiziune, canale prin cablu, studiouri de film, ziare, reviste,

…Continuare pe pagina urmatoare

Loading...
1 2 3 4
Citește restul articolului pe pagina următoare.

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.