"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

Un articol de Calin Petru Barbulescu

loading...

Un pas important in lupta impotriva stresului este sa inveti sa-ti calmezi mintea si corpul. Printre cele mai simple metode de a invata sunt exercitiile de relaxare. Scopul tehnicilor de relaxare este de a produce un raspuns fiziologic cunoscut ca un raspuns de relaxare – un raspuns care este exact opus raspunsului de stres.

Desi o persoana se poate relaxa pur si simplu prin dormit, sau citind o carte, tehnicile de relaxare sunt proiectate special pentru a produce raspunsul de relaxare.

Raspunsul de relaxare este un termen inventat la inceputul anilor 1970 de un profesor si cardiolog la Harvard, Herbert Benson, pentru a descrie un raspuns fiziologic care la gasit in oameni care mediteaza. Raspunsul de relaxare activeaza sistemul nervos parasimpatic, care controleaza functiile corpului, cum ar fi digestia si respiratia, iar ritmul cardiac in timpul perioadelor de odihna, relaxare, vizualizare, meditatie, si din timpul somnului.

tehnicile de controlare a respiratiei alunga stresul

Raspunsul de Relaxare

Cand sistemul nervos parasimpatic primeste impulsuri pentru crearea raspunsul de relaxare, ritmul cardiac este redus, iar inima bate mai eficient. Tensiunea arteriala este redusa. Rata de respiratie scade odata cu cererea de oxigen care este redusa in timpul perioadelor de repaus. Sudoarea diminueaza productia, pentru ca o persoana care este calma si relaxata nu experimenteaza transpiratia nervosa. Productia de secretii digestive este crescuta, imbunatatind considerabil digestia. Nivelul zaharului din sange este mentinut in limite normale.

In timp ce sistemul nervos simpatic, declansat de raspunsul la stres, este proiectat pentru a proteja impotriva pericolului imediat, sistemul parasimpatic este proiectat pentru a repara, intretine si restaura corpul.

O respiratie tehnica eficienta

Pentru producerea de relaxare profunda cu orice tehnica de relaxare trebuie sa inveti cum sa respiri. Ai observat vreodata cum respira un copil? La fiecare respiratie, abdomenul copilului creste si scade, deoarece copilul respira adanc, o practica denumita respiratie diafragmatica sau respiratie abdominala, diafragma fiind membrana musculo-tendinoasa care separa cavitatea toracica de cavitatea abdominala.

Majoritatea adultilor, au tendinta de a umple doar pieptul de sus pentru ca nu utilizeaza diafragma. Respiratia superficiala tinde sa produca tensiune si oboseala.

Una dintre cele mai puternice metode de inlaturare a stresului si producerea de mai multa energie este respiratia cu diafragma. Prin utilizarea diafragmei cand respiri, o persoana activeaza literalmente centrele de relaxare din creier.

Aici ai 10 pasi pentru a invata respiratia diafragmatica.

 

1. Gaseste un loc confortabil unde poti sa stai sau sa te intinzi linistit.

2. Aseaza-te cu picioarele usor departate. Pune-ti o mana pe abdomen in zona buricului si pe cealalta pe piept

3. Trage aer pe nas si scoate-l pe gura.

4. Concentreaza-te pe respiratie si observa miscarea mainilor.

5. Expira usor cea mai mare parte a aerului din plamani.

6. Inspira incet si numara pana la patru. In timp ce inspiri, abdomenul trebuie sa se extinda si sa se ridice cu aproximativ un centimetru. Asigura-te cu nu-ti misti pieptul si umerii.

7. In timp ce inspiri imagineaza-ti un aer cald care iti intra in corp si se raspandeste peste tot.

8. Dupa o pauza de o secunda, expira usor si numara pana la patru. In timp ce expiri, abdomenul trebuie sa se miste spre interior.

9. Cand aerul cald iese, imagineaza-ti ca tensiunea si stresul iti parasesc corpul.

10. Repeta procesul pana cand vei obtine un sentiment de relaxare profunda.

Respiratia este instrumentul cel mai fundamental pe care il avem pentru a putea trai.

Nu uita ai o super putere pe care nu trebuie decat sa inveti s-o folosesti pentru a putea beneficia in totalitate de capacitatile sale.

Despre Autor:
Calin Petru Barbulescu este autor pentru Secretele.com . „Iubirea este una dintre caile care duc la o eliberare spirituala completa. Viata o primesti gratis, nu ajunge sa platesti pentru ea, iar viata pe care o incepem plangand trebuie s-o terminam razand. Numai impreuna putem sa lasam o mostenire plina de iubire generatiilor viitoare!”
Pe Calin Petru Barbulescu il puteti gasi si pe Facebook

loading...

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.