"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

Un articol de Cristian Iacov

Pentru majoritatea oamenilor, fiecare luna care a trecut din viata lor pare sa se simta mai scurta decat precedenta.Toate ceasurile urmeaza aceeasi simetrie 12 ore / 60 minute, dar studiile sugereaza ca pe masura ce imbatranim, noi nu experimentam la fel timpul. 

Si exista multe teorii care explica de ce simtim ca timpul trece mult mai repede pe masura ce imbatranim!

Multi psihologi cred ca, pe masura ce imbatranim, perceptia noastra asupra timpului incepe sa se accelereze. Studiile indica faptul ca schimbarile biologice din corpul uman se intampla deoarece odata cu inaintarea in varsta, productia de dopamina din creier scade, ca un impact al ceasul nostru biologic. Mai mult decat atat, unii cred ca pe masura ce imbatranim, avem mai putine experiente emotionale cum ar fi : primul sarut, prima calatorie departe de casa, prima despartire. Astfel de experiente sunt mai usor de amintit si conduc la estimari mai mari de timp.

PUBLICITATE

Intensitatea emotionala a vietii de zi cu zi este afectata de faptul ca multi dintre noi experienteaza “Obisnuinta Ipotezei”. Luati in considerare cat de des va aflati pe pilot automat, miscandu-va prin activitatile dumneavoastra de zi cu zi, cum ar fi imbracatul sau de gatitul cinei, sau mersul cu metroul sau cu autobuzul zi de zi, in timp ce mintea va este in alta parte. Daca locuiti intr-un singur loc pentru o lunga perioada de timp, sau daca ati avut acelasi loc de munca pentru mai multi ani, rutina se instaleaza iar notiunea de nou nu mai exista.

exista mai multe explicatii pentru fenomenul de comprimare a timpului

Instinctul nostru este de a conserva energia atunci cand putem. Astfel ca, atunci cand viata este previzibila, mintile noastre se vor intoarce de unde au plecat fiind parca puse pe pilot automat. Mintea noastra devine eficienta la indeplinirea sarcinilor care au devenit obisnuite, astfel incat acestea sunt eliberate pentru a aborda problemele mai stresante. Din pacate, multi dintre noi ne irosim aceasta energie mentala pe griji, auto-analiza, decizii, etc, ceea ce poate deveni destul de stresant. Cu toate acestea, indiferent de obiectivul nostru mental ce a trecut, prin expunerea acestui tip de comportament, avem tendinta de a comprima timpul drept urmare vietile noastre par a se accelera.

Exista, de asemenea ceea ce psihologii

…Continuare pe pagina urmatoare

Share on Facebook
1 2 3
Citește restul articolului pe pagina următoare.
PUBLICITATE

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.

loading...
loading...
PUBLICITATE