"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

18 + 14 =

nine + seven =

Legea Atractiei este o credinta mistica moderna foarte populara si reprezinta secretul pentru indeplinirea fiecarei dorinte. Ea are metiuni celebre si produse comerciale care vin din abundenta. Sub aceasta fatada lucioasa exista de multe ori o agenda care impinge catre egocentrism si lacomie (in haine metafizice), care limiteaza constiinta si submineaza spiritualitatea pentru scopuri superficiale de natura materiala.

De-a lungul istoriei au aparut multe traditii spirituale, care desi au diferentele lor, au si un principiu comun – lacomia si spiritualitatea nu se amesteca. Invatatorii spirituali de renume cum ar fi Iisus sau Buddha nu au promovat lacomia in invataturile lor. Ei au aratat ca lacomia si egocentrismul trebuie sa fie depasite.

Lacomia a fost vazuta in multe traditii spirituale ca un obstacol sau ca o capcana care ne impiedica sa intelegem si sa ducem la indeplinirea unui scop in viata noastra, pentru ca ne face egoisti si obsedati de lucruri trecatoare. Suntem invatati ca daca renuntam la dorinte egoiste si ajutam dezinteresati pe alti oameni sa faca acelasi lucru, vom atinge eliberarea si vom fi liberi.

materialismul poate ingradi evolutia spirituala

Dar acest principiu este tot mai promovat in spiritualitatea comerciala. Unii doresc sa aiba in ambele sensuri – o urmarire spirituala sau metafizica in viata lor si toate dorintele lor materiale indeplinite – si cei ce vand acest mesaj (corporatiile din spatele lor) care fac o multime de bani prin impingerea acestei promisiuni false. Dar cu ce pret?

Piata de Idei Spirituale

Cei care privesc dincolo de constrangerile rigide ale institutiilor traditionale religioase, au o gama aparent nelimitata de alternative in ceea ce este numit mai pe larg spiritualitate “New Age”, care se intersecteaza cu “minte-corp-spirit” si scena de “auto-ajutor”.

Avand libertatea de a explora convingerile alternative spirituale deschise in societate, este un lucru minunat. Dar, in epoca de astazi, care este o epoca de consum in masa, oamenii si-au dat seama ca pot face o multime de bani prin vanzarea de mesaje care contribuie la dorintele spirituale ale oamenilor intr-un mod comercial foarte atragator.

Scena “New Age” este diversa, cu radacinile-ierbii si elemente originale, dar la fel ca multe alte miscari sociale alternative, sunt cei care vor in mod inevitabil sa-l exploateze si sa sa-l utilizeze in scopuri comerciale. In acest proces idealurile spirituale pot fi coptate si comercializate; precum corporatii , iar autorii ei sustin ca ei cauta sa se valorifice pe piata pentru profit.

Aceasta comercializare influenteaza in mod inevitabil mesajul ca cel mai atractiv mesaj de a obtine sprijinul corporativ, iar mesajele cele mai atragatoare tind sa fie o versiune mai gustoasa acoperite cu bomboane de spiritualitate, cu toate piesele grele si dificil de eliminat.

Cu interese comerciale directe, cursul de spiritualitate merge impotriva esentei spiritualitatii, asa ca nu este surprinzator faptul ca mesajul nu este doar deformat, dar poate fi complet inversat de acest proces.

Legea Atractiei ca o Lacomie Mistica

Acesta este probabil cel mai evident atunci cand te uiti la popularitatea de invataturi remodelate despre “legea atractiei”, “gandirii pozitive” si “manifestare”, pentru care exista o serie de produse pe piata. Unele cu un foarte mare succes si aprobate de celebritati proeminente.

Premisa de baza este “sa atraga ca” si tu vei atrage ceea ce gandesti, astfel incat sa iti poti schimba gandurile pentru a atrage ceea ce vrei in viata. Deci, daca te gandesti la lucruri pozitive, le vei atrage – iar in cazul in care gandesti negativ vei atrage lucruri rele.

Evident, exista ceva adevar in asta – la un punct. Daca aveti ganduri de furie tot timpul, de exemplu, ai mai multe sanse de a actiona cu furie si provoca pe altii la manie, prin urmare vei atrage mania inapoi la tine. Schimbarea metodelor de gandire negativa, poti schimba situatiile de atractie.

Cu toate acestea, legea atractiei este adesea prezentata ca lampa magica a lui Aladin si care iti poate oferi ceea ce tu iti doresti. Daca va ganditi la o masina noua se va materializa. Daca va ganditi la un nou partener atractiv sau la un nou loc de munca, veti putea obtine. Daca te gandesti ca o sa devi bogat, se va intampla. Trebuie doar sa gandesti si sa crezi in rezultate si se va “manifesta”. Universul iti va oferi tot ceea ce tu iti doresti, numai daca tu gandesti si crezi – un fel de putere mistica nascuta din lacomie.

Nu toti sustinatorii legii atractiei sunt orientati spre obiective materiale, dar nu putem nega faptul ca unele dintre cele mai populare versiuni ale acestei teorii promit averi, succes si indeplinirea tuturor dorintelor.

Materialismul Metafizic

Un pericol evident la aceasta iluzie este ca poate incuraja o iluzie.

Oamenii nu pot avea tot ce vor, iar ceea ce pretind ei sunt niste sperante false date oamenilor. Dar o problema majora este ca acest tip de invatatura poate incuraja cu usurinta egoismul, auto-indulgenta si lacomia, considerand ca universul este intr-un fel mistic, conceput pentru a recompensa metafizicul egocentrism – in timp ce perpetueaza parerea ca succesul si fericirea se masoara prin ceea ce dobandesti in viata.

Cand este luata ca un mijloc de a indepli orice dorinta, aceasta credinta poate deveni complet anti-spirituala, un fel de materialism metafizic sau lacomia cu un luciu mistic – oferind oamenilor o modalitate de a-si manifesta toate dorintele lor lumesti incurajand in acelasi timp egocentrismul.

Incurajarea oamenilor sa caute fericirea prin lucruri exterioare, prin consum si statut, se potriveste frumos corporatiilor, dar este impotriva principiilor spirituale esentiale.

De cand a fost lacomia o cale mistica spre fericire? Fodon Gecko a spus: “lacomia este buna”, dar el a fost un agent de bursa de pe Wall Street a carui lacomie l-a dus la inchisoare. Sentimentul sau nu se gaseste in realele invataturi spirituale.

Lacomia si Spiritualitatea nu se amesteca

Trebuie sa te uiti la binele-cunoscute invataturi spirituale pentru a vedea cum s-au inversat unele dintre cele mai populare invataturi metafizice de auto-ajutor cu privire la legea atractiei. Iisus a spus:

Nu strangeti comori pe pamant, unde molia si rugina le consuma si unde hotii le sapa si le fura, ci strangeti-va comori in cer, unde nici molia, nici rugina le consuma si unde hotii nu le sapa si nici nu le fura: pentru ca unde este comoara ta, acolo este si inima ta…

Nimeni nu poate sluji doi stapani; Caci el va ura pe unul si va iubi pe celalalt; sau va tine la unu si il va nesocoti pe celalalt. Nu puteti sluji lui Dumnezeu si lui Mamona.

In mod evident, legea atractiei incurajeaza oamenii de a-si pune inima lor intr-un loc gresit… in Mamona – Dumnezeul alegoric al lacomiei.

De asemenea, dupa ce a postit timp de 40 de zile si nopti in pustietate, Iisus a fost ispitit de diavol si i-au fost oferite “toate imparatiile lumii si stralucirea lor”, pe care le-a refuzat pentru Imparatia Cerurilor. El a spus: Imparatia cerurilor este in voi si este dificil pentru un om bogat sa o gaseasca.

Diversi adepti spirituali si profesori spirituali vor renuntarea la dorintele

lumesti ca un pas necesar spre iluminarea spirituala. Exista mai multe exemple in acest sens, in mai multe traditii.

Buddha este renumit pentru aceasta observatie, ca aceasta dorinta este sursa care duce la nefericire. Tanjim dupa mai multe lucruri, vom fi mai nefericiti si mai nemultumiti pentru ca dorintele noastre nu pot fi saturate. Eliberarea trebuie gasita prin eliberarea de sine de atasamentul fata de dorinta.

El a renuntat la averea lui pentru a cauta iluminarea si sa invete.

Asta nu inseamana ca a trebuit sa devina cersetor, el explicand in mod clar ca atasamentul pentru recompensele lumesti a fost un mod inutil de viata. Marele marketing al legii atractiei invata de multe ori opusul la ceea ce incurajeaza oamenii sa se concentreze si cred ca pot obtine toate lucrurile pe care si le doresc.

Viata este o scoala in care invatam si ca greutatile si suferinta fac parte din procesul prin care ne face sa ne dam seama, astfel incat contiinta se poate trezi. Circumstantele necesare pentru acest lucru nu sunt intotdeauna o cale usoara, iar atunci cand te uiti la figuri spirituale celebre, vei vedea ca au trecut prin multe dificultati. Confruntarea dificultatilor este o parte din viata ta, iar ceea ce avem nevoie pentru a creste nu este intotdeauna ceea ce ne dorim.

Lacomia are consecinte in viata oamenilor, pentru ca se inchide usa adevaratei fericiri spirituale avand si consecinte teribile pentru lume. Lumea este distrusa din cauza lacomiei, oamenii sunt egoisti si depun eforturi mari pentru a obtine ceea ce doresc fara a tine cont de consecinte. Pornirea spiritualitatii – ofera o modalitate de a scapa de aceste dorinte – care exista datorita lacomiei si necumpatarii care este cu adevarat daunatoare.

Aceasta, desigur se potriveste cu corporatiile care fac parte din sistemul nostru economic, ducand oamenii spre disperare, nemultumire si dorind sa ii conduca spre a-si alunga fericirea si implinirea prin consumul continuu. Cei care doresc libertatea interioara si o trezire autentica de constiinta nu ar trebui sa cada in aceasta capcana.

Despre Autor:

Maya este autoare pentru Secretele.com – Este o mare placere sa ma pot conecta cu atat de multe suflete minunate. Trebuie sa lasam o mostenire fara secrete generatiilor viitoare. Toti suntem unul! Pe Maya o puteti gasi pe Facebook si Pinterest.

 

loading...

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.