"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

Un articol de Cristian Iacov

La varsta de 74 de ani, Mahatma Gandhi a trait 21 de zile fara hrana in timpul grevei foamei. In ciuda varstei sale inaintate si a fizicului slab, activist al drepturilor civile, el a reusit sa supravietuiasca.

Potrivit unor raport, unii oameni au reusit sa supravietuiasca 70 de zile fara mancare.

Ce este mai fascinant, este ca organismul uman este capabil sa dezvolte un mecanism de aparare pentru a se ajuta sa supravietuiasca fara hrana pentru perioade lungi de timp. Nu acelasi lucru putem spune despre dezhidratare, in prezenta careia organismul ar rezista doar cateva zile.

Cum functioneaza organismul?

infometarea declanseaza foarte multe transformari in organism

6 ore dupa masa

Dupa ce mananci, corpul tau digera mancarea si o transforma in glicogen – molecule care stocheaza energie. Acest proces produce glucoza – principala sursa de energie, care este rapid absorbita si care intra in fluxul sanguin.

PUBLICITATE

Glucoza este folosita ca sursa primara de energie, daca aveti un regim alimentar normal. Ea te face sa te simti bine, pentru ca glucoza intra in muschi si in vezica biliara. Glucoza “combustibil” este de ajuns pentru urmatoarele 6 ore. Dupa 6 ore, atunci cand organismul isi consuma combustibilul, creeaza un sentiment de foame si va deveni lenes.

Ce se intampla la 3 zile dupa infometare

Rezervele noastre de glucoza pot dura pana la 24 sau 48 de ore, desi cele mai multe dintre ele vor fi consumate dupa 6 ore. Dupa aceasta organismul nu va fi doar infometat, el va intra si in cetoza (procesul natural al organismului de creare a energiei din grasimi), ceea ce inseamna un nivel crescut de cetone in organism.

Corpii cetonici sunt produsi din acizi grasi cand glicogenul din vezica biliara este complet uzat. Cetoza poate fi uneori utila, ea folosind tesutul adipos din organism ca energie. De aceea dieta ketogenica este frecvent practicata de oamenii care incearca sa piarda in greutate.

Cu toate acestea, creierul nu poate functiona in parametrii normali utilizand grasime ca sursa de energie, astfel incat el continua sa utilizeze alte rezerve de glucoza din organism. Creierul foloseste 120 de grame de glucoza pe zi – astfel incat, atunci cand glucoza este

…Continuare pe pagina urmatoare

Share on Facebook
1 2
PUBLICITATE

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.

loading...
loading...
PUBLICITATE

x
Da-ne un 'Like'!