"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

Un articol de Cristian Iacov

Durerea se simte ca o lovitura de cutit direct in inima. Dar apoi, vindecarea se simte ca vantul pe fata ta, atunci cand zbori. Nu putem avea aripi, insa vindecarea este acel lucru care ne face sa ne simtim ca si cum am avea.

Iti amintesti in copilarie cand mergeai la medicul de familie pentru a face o injectie si inima iti batea atat de tare incat credeai ca medicul respectiv parca te impusca? Aceasta teama disparea in momentul in care medicul specialist incepea sa-ti vorbeasca frumos, sa-ti distraga de fapt atentia de la ceea ce urma sa se intample, astfel incat intepatura parca nici nu o simteai, parca disparea complet. Insa acum, in momentul constientizarii efectuarii unei injectii, durerea o simtim indiferent de spusele medicului, ea mergand practic dincolo de senzatia fizica resimtita. Oamenii de stiinta au descoperit si au aratat lumii intregi faptul ca durerea este mult mai bio-psihologica decat s-a crezut anterior. Mai pe intelesul tuturor, durerea este mai mult in capul tau decat ai realizat vreodata.

cercetatorii au cercetat in profunzime mecanismele durerii

Explicarea diferitelor tipuri de „durere”

Avem nevoie sa intelegem ca exista diferite tipuri de „durere” acestea fiind in functie de modul in care noi o percepem. De exemplu, exista o diferenta intre durerea fizica si durerea asociata cu o inima zdrobita. Ambele se simt la fel de intens, diferenta majora fiind data de originea durerii si modul in care neuronii interpreteaza durerea asociata cu stimulul.

PUBLICITATE

Doctorul Edwin S. Shneidman, fondator al Asociatiei Americane de Suicidology, explica faptul ca majoritatea durerilor, chiar si durerea fizica isi au radacinile in nevoia organismului pentru ajutor. Dr. Shneidman merge mai departe si spune ca senzatia de durere este o combinatie de procese fiziologice si nevoile psihologice cum ar fi nevoia de iubire, libertate, realizare sau chiar necesitatea de a evita jena si rusinea.

Un alt element care contribuie la cum simtim durerea si la modul cum o percepem este putin diferit, totul avand legatura cu prioritatile din vietile noastre personale. Psihologul Henry Murray de la Universitatea Harvard a luminat comunitatea psihologica explicand ca nu exista forme concrete care sa exprime calibrul durerii unei persoane. Singura metoda legitima este masurarea reactiilor persoanei la durere si ceea

…Continuare pe pagina urmatoare

Share on Facebook
1 2 3
Citește restul articolului pe pagina următoare.
PUBLICITATE

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.

loading...
loading...
PUBLICITATE

x
Da-ne un 'Like'!