"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

Un articol de Cristian Iacov

Durerea se simte ca o lovitura de cutit direct in inima. Dar apoi, vindecarea se simte ca vantul pe fata ta, atunci cand zbori. Nu putem avea aripi, insa vindecarea este acel lucru care ne face sa ne simtim ca si cum am avea.

Iti amintesti in copilarie cand mergeai la medicul de familie pentru a face o injectie si inima iti batea atat de tare incat credeai ca medicul respectiv parca te impusca? Aceasta teama disparea in momentul in care medicul specialist incepea sa-ti vorbeasca frumos, sa-ti distraga de fapt atentia de la ceea ce urma sa se intample, astfel incat intepatura parca nici nu o simteai, parca disparea complet. Insa acum, in momentul constientizarii efectuarii unei injectii, durerea o simtim indiferent de spusele medicului, ea mergand practic dincolo de senzatia fizica resimtita. Oamenii de stiinta au descoperit si au aratat lumii intregi faptul ca durerea este mult mai bio-psihologica decat s-a crezut anterior. Mai pe intelesul tuturor, durerea este mai mult in capul tau decat ai realizat vreodata.

cercetatorii au cercetat in profunzime mecanismele durerii

Explicarea diferitelor tipuri de „durere”

Avem nevoie sa intelegem ca exista diferite tipuri de „durere” acestea fiind in functie de modul in care noi o percepem. De exemplu, exista o diferenta intre durerea fizica si durerea asociata cu o inima zdrobita. Ambele se simt la fel de intens, diferenta majora fiind data de originea durerii si modul in care neuronii interpreteaza durerea asociata cu stimulul.

Doctorul Edwin S. Shneidman, fondator al Asociatiei Americane de Suicidology, explica faptul ca majoritatea durerilor, chiar si durerea fizica isi au radacinile in nevoia organismului pentru ajutor. Dr. Shneidman merge mai departe si spune ca senzatia de durere este o combinatie de procese fiziologice si nevoile psihologice cum ar fi nevoia de iubire, libertate, realizare sau chiar necesitatea de a evita jena si rusinea.

Un alt element care contribuie la cum simtim durerea si la modul cum o percepem este putin diferit, totul avand legatura cu prioritatile din vietile noastre personale. Psihologul Henry Murray de la Universitatea Harvard a luminat comunitatea psihologica explicand ca nu exista forme concrete care sa exprime calibrul durerii unei persoane.

PUBLICITATE

Singura metoda legitima este masurarea reactiilor persoanei la durere si ceeace au acele persoane de spus despre ceea ce simt. Henry Murray merge mai departe spunand ca acest fenomen are loc pentru ca fiecare dintre noi avem nevoi psihologice diferite. Adica, ceea ce este cel mai important, nevoia emotionala, nu poate fi cea mai importanta nevoie pentru tine cum ar fi nevoia materiala, acesta fiind motivul pentru care nivelurile de durere sunt diferite.

Un alt factor care joaca un rol foarte important in perceperea durerii este copilaria si experientele dureroase pe care le-am avut in copilarie. Ganditi-va, daca nu am fi experimentat durere inainte, v-ar fi devastat prima durere data de un os rupt pentru ca nu am avea intelepciunea dobandita in copilarie cand poate am avut aceasta experienta. La fel se intampla in cazul in care un copil este expus la durere consolidata in mod constant si apoi la o emotie negativa. Acest lucru conduce la doua tipuri diferite de sensibilizare, astfel:

Sensibilizare periferica

Acest tip de sensibilitate (durere) are de a face cu inflamarea sau deteriorarea tesutului corporal. De exemplu, atunci cand capeti o taietura la deget, aveti sensibilizare periferica. In timpul acestui proces, exista o schimbare in proteinele de transductie, care sunt purtatorii de mesaje care afecteaza receptorii de neuroni senzoriali ai corpului. Cand simtim ca degetul arde, stimulul este transformat in semnale electrice care sunt apoi transportate pe tot parcursul sistemului nervos si pana la creier prin intermediul acestor proteine.

Sensibilizare centrala

In timpul acestui tip de durere ceva diferit se intampla in oameni: in locul deteriorarii tesuturilor, aceasta durere se poate manifesta fara leziuni. Ce se intampla este ca neuronii din sistemul nervos central devin excitati destul de usor rezultand o durere sentimentala pentru perioade mult mai lungi de timp si mult mai usoare in intensitate. Durerea care va disparea in mod normal dupa ce stimulul initial va inceta, in cele din urma va conduce la o durere cronica.

Conexiunea durerii Minte-Corp

Multi medici cred ca tulburarile, cum ar fi fibromialgia; in cazul in care pacientul nu are nimic fiziologic in neregula, poate fi legata de sensibilizarea centrala. Foarte multi psihologi se plang de faptul ca pacientii lor vin la cabinetele lor plangandu-se de stresul cronic, care de obicei incepe cu o poveste de viata, in timp ce sportivii si alti pacienti care au suferit recent leziuni tisulare pot spune exact originea durerii si de obicei explica situatia din spatele accidentului. Pacientii cu fibromialgie si cei care sufera de dureri cronice au in minte o imagine de mare stres emotional.De cele mai multe ori, pacientii care sufera de dureri cronice severe, spun povestea vietii lor in care au divortat recent, au pierdut o iubita sau un iubit sau sunt in curs de depresie severa.

Acesta este un adevarat exemplu de viata dat de modul in care durerea nu este perceputa doar in trup, ci mai ales in minte. Deci, data viitoare cand te lupti cu o durere cronica, inainte de a alerga la terapeut- priveste un pic in urma in viata ta. Ai suferit pentru ca ai avut o pierdere in viata ta sau esti cu adevart ranit fizic? Raspunsul nu va fi usor sau complet evident, insa eu pot sa va spun un singur lucru REACTIA LA DURERE FACE TOATA DIFERENTA. Este oare adevarat, sa fie totul doar in capul tau?

Despre Autor:

Cristian Iacov este autor pentru Secretele.com . „Imi doresc sa va dezvalui secretul sanatatii naturale pentru cunoasterea beneficiilor asupra organismului uman. Trebuie sa lasam o mostenire fara secrete generatiilor viitoare!”. Pe Cristian Iacov il puteti gasi si pe Facebook

Share on Facebook
PUBLICITATE

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.

loading...
loading...
PUBLICITATE