"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

Noile becuri economice cu lumina fluorescenta sunt un pericol pentru public. Potrivit Agentiei pentru Protectia Mediului a Statelor unite ale Americii , procedura de urgenta trebuie sa fie urmata in cazul in care un bec economic se sparge, ca urmare a vaporilor care se elibereaza. Insa, in conformitate cu noile cercetari, aceasta ar fi una dintre cele mai mici griji ale noastre.

Oficialii Protectiei Mediului din Statele Unite atesta faptul ca o curatire a becului economic spart este o procedura destul de periculoasa pentru orice persoana care indrazneste ( mai bine spus care nu stie la ce pericol se expune). Acesta procedura prevede ca persoanele si animalele de companie trebuie sa paraseasca incinta unde s-a produs, ferestrele trebuie deschise pentru a aerisi camera, si, de asemenea, sistemul de incalzire sau de aer conditionat trebuie oprite.

becurile economice sunt mai periculoase decat crezi

 

Sfatul urmator este de a colecta bucatile din sticla nu cu mana goala ci cu manusi speciale sau daca nu aveti la indemana, cu o bucata de carton, cu prosoape din hartie sau servetele umede, apoi introduse intr-un borcan sau cutie care sa se poata inchide ermetic. Se recomanda sa nu se aspire absolut nimic intrucat prin aspirare mercurul continut se poate raspandi.

Dupa ce ati reusit sa strangeti si sa stergeti absolut toate resturile becului, materialele pe care le-ati folosit trebuie aruncate la gunoiul de afara, in nici un caz nu trebuie aruncat la gunoiul din casa.In unele orase exista firme specializate de reciclare a becurilor economice.


Ce ziceti, se mai merita sa tineti in casa asemenea becuri? Poate multi nu stiu la ce pericole se expun daca nu indeplinesc cele relatate anterior.

PUBLICITATE

Amenintarile necunoscute ale becurilor economice

Prin economia consumului de energie electrica, becurile economice emit un nivel ridicat de radiatii ultraviolete conform cercetatorilor de la Long Island’s Stony Brook University. In urma cercetarilor s-a constatat ca becurile economice emit raze atat de puternice incat acestea pot sa arda de fapt celulele pielii.

“Rezultatele ne-au demonstrat ca se poate ajunge chiar la moartea celulelor”, a declarat Marcia Simon, un profesor de dermatologie din cadrul Long Island’s Stony Brook University.

Expunerea la asemenea becuri ar putea duce la imbatranirea prematura cat si la cancer de piele, potrivit medicilor. “Acestea pot provoca, de asemenea, cancer de piele in forma mortala adica melanom”, a declarat Dr. Rebecca Tung.

“Atunci cand exista ceva in casa ta, de care tu nu ai nici cea mai mare idee ca iti poate face rau, eu va spun ca este exact cum ati face o vizita zilnica la un laborator de radiografii pentru a face radiografie la intreg corpul” a explicat Miriam Rafallovich, profesor de Stiinta Materialelor la Stony Brook.

Asadar putem spune ca becurile economice sunt periculoase pentru sanatate chiar daca nu se sparg. Chiar daca interiorul lor este acoperit cu fosfor, care ii confera becului un aspect de alb laptos, pentru a proteja emanatiile de radiatii, cercetatorii de la Long Island’s Stony Brook University au constatat ca exista aproape la orice bec de acest gen fisuri ale stratului de fosfor, fisuri prin care radiatiile trec si ajung exact acolo unde nu trebuie : pe pielea omului.

Expunerea prelungita la distante de 20-30 cm sau mai putin, poate provoca probleme atat pielii cat si ochiilor prin deteriorarea retinei.

Iata mai jos pericolele recent descoperite ale utilizarii becurilor economice

Exista rapoarte din alte tari care indica alte probleme privind utilizarea becurilor economice. Cele mai recente cereri au fost facute de catre Abraham Haim, un profesor de biologie de la Universitatea Halfa din Israel. Ceea ce a descoperit este ca lumina albastra (rece) emisa de aceste becuri imita indeaproape lumina zilei. Acest lucru intrerupe productia de catre organism a hormonului melatonina, mult peste becurile clasice cu filament care emit o lumina galbuie. Avertismentul sau este ca aceste becuri pot duce la rate mai mari de cancer de san atunci cand sunt utilizate noaptea tarziu.

Oamenii de stiinta germani sustin ca mai multe substante chimice cancerigene si toxine sunt eliberate atunci cand aceste lumini “ecologice” sunt pornite, inclusiv fenol, naftalina si stiren. Naftalina este un compus volatil alb cristalin obtinuta prin distilarea gudronului de huila. Stiren este un produs petrolier. Acestea, impreuna cu mercurul sunt cunoscute ca fiind cauzatoare de cancer.

Peter Braun, care a efectuat testul la Alab Laboratory din Berlin, a declarat: “Este foarte importanta ca astfel de substante sa fie tinute, pe cat posibil, departe de mediul uman”

Efectele secundare ale utilizarii becurilor economice

S-au raportat numeroase efecte negative asupra sanatatii astfel : ameteli, dureri de cap, migrene, convulsii, oboseala, incapacitatea de a se concentra si anxietate.

Problema este ca inaintea aparitiei acestor becuri pe piata, nu s-au facut sufieciente teste pentru a se arata adevaratul pericol pe care il pot avea. Oficialii Protectiei Mediului din Statele Unite raporteaza ca, in plus fata de lumina vizibila (UVA), aceste becuri emit, de asemenea, si UVB adica radiatii infrarosii.

Masuratorile unui centru independent de cercetare francez a aratat ca aceste becuri genereaza campuri electromagnetice destul de puternice pe o distanta de pana la 1 metru.

Exista indicii ca radiatiile emise de becurile economice se pot deplasa de-a lungul cablajul electric producand “energie electrica murdara” in intreaga casa. Un studiu publicat in Jurnalul American de Medicina a relatat ca aceasta energie electrica murdara poate duce la o crestere a riscului de cancer de pana la 5 ori.

Acestea fiind spuse, cum pot oare autoritatile din intreaga lume sa permita comercializarea lor?

In multe tari s-a incercat interzicerea lor insa nu de catre autoritatile statului ci de catre organizatiile non-guvernamentale care militeaza pentru o cauza fireasca – eliminarea becurilor ecologice intrucat acestea produc cancer. Totul a fost in zadar, acest lucru nu s-a intamplat. Becurile ecologice se vand in continuare, produc pagube insemnate in randul sanatatii oamenilor, si va mai trece ceva timp pana se va ajunge la constientizarea pericolului, insa pana atunci se pare ca nevoia de a face economie la consumul de energie electrica primeaza.

De fapt nu este vorba despre reducerea consumului de energie electrica, este in primul rand vorba despre reducerea cheltuielilor cu energia electrica, tot mai multi oameni in incercarea de a mai reduce din cheltuieli, aleg o metoda despre care nu cunosc eventualele pericole la care se expun.
Inutil incerc sa spun acum ca, utilizarea becurilor clasice ramane deocamdata alegerea cea mai inteleapta, chiar daca in momentul de fata este cea mai costisitoare.

Despre Autor:

Cristian Iacov este autor pentru Secretele.com . „Imi doresc sa va dezvalui secretul sanatatii naturale pentru cunoasterea beneficiilor asupra organismului uman. Trebuie sa lasam o mostenire fara secrete generatiilor viitoare!”. Pe Cristian Iacov il puteti gasi si pe Facebook

Share on Facebook
PUBLICITATE

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.

loading...
loading...
PUBLICITATE