"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

Prietenii nostri par a fi , din punct de vedere genetic, mult mai asemanatoari cu noi decat strainii, potrivit unui nou studiu stiintific american, condus de profesorul greco-american Nicholas Christakis de la Universitatea Yale si profesorul de genetica James Fowler, de la Universitatea din California.

Cercetatorii, care au facut publicarea relevanta, in Jurnalul Academiei Nationale de Stiinte (PNAS), au analizat genomul la 1932 de persoane, intre care o parte erau prieteni, restul straini, persoanele respective neavand nici un fel de afinitate biologica.

Studiul a aratat ca, in medie, fiecare persoana a avut un ADN asemanator cu prietenul lui, decat cu strainii. Cercetatorii au remarcat faptul ca aceasta constatare are de a face cu tendinta oamenilor de a-si face prieteni persoane cu care pot sa interactioneze. Asemanarea genetica intre prieteni, a fost mai mare decat se astepta. Nu este clar inca, din cauza carui mecanism se intampla acest lucru.

adn-ul este aproape identic de la un om la altul

Dar cat de asemanatori genetic suntem cu prietenii nostri?

In medie, potrivit studiului, un prieten de-al nostru are o afinitate genetica comparabila cu al patrulea var al nostru, ceea ce inseamna ca avem aproximativ 1% din gene identice cu cele ale prietenilor nostri. “1% nu pare mare lucru, dar pentru geneticieni, conteza enorm. Este de remarcat faptul ca cei mai multi oameni nici macar nu stiu cine sunt verii de gradul 4, dar intr-un fel, de la nenumaratele cazuri posibile, am ales sa ne facem prieteni oameni care sunt similari genetic cu noi “, a spus Prof. Christakis.

Christakis si Fowler au dezvoltat chiar un “scor de prietenie“, care prezice cine se va imprieteni cu cine, cu aproape aceeasi precizie cu care oamenii de stiinta pot prezice, pe baza analizei genetice, care sunt sansele ca o persoana sa devina obeza sau sa se imbolnaveasca de schizofrenie.

PUBLICITATE

Concentrandu-se pe genele individuale, cercetarea arata ca prietenii sunt mult mai susceptibili de a avea gene similare legate de simtul mirosului, dar diferite gene care controleaza imunitatea; astfel prietenii variaza genetic in functie de protectia lor impotriva diferitelor boli. Pare a fi un mecanism evolutiv care serveste societatea, in general, de la faptul ca oamenii stau impreuna cu cei care sunt vulnerabili la boli diferite. Acest lucru constituie un obstacol

…Continuare pe pagina urmatoare

Share on Facebook
PUBLICITATE
1 2
Citește restul articolului pe pagina următoare.

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.

loading...
loading...