"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

two × 3 =

3 × one =

Rozmarinul are multe beneficii pentru sanatate bine cunoscute, insa oamenii de stiinta studiaza acum, efectele sale specifice cu privire la memorie, rezultatele fiind remarcabile.

loading...

Rozmarinul (Rosmarinus officinalis), este membru din familia mentei, impreuna cu alte plante medicinale cunoscute si aromate, cum ar fi cimbru, oregano, lavanda si busuioc. Acesta este originar din zona mediteraneana, dar acum este popular in intreaga lume, ca o planta de vindecare si un ingredient delicios folosit in multe retete culinare. Rozmarinul are numeroase beneficii pentru sanatate, printre care : atenuarea durerilor musculare, stimularea cresterii parului, stimularea sistemului imunitar, imbunatatirea sistemului circulator, eliminarea stresului, precum si imbunatatirea memoriei.

rozmarinul este excelent pentru intarirea memoriei

In 2003, International Journal of Neuroscience, a publicat un studiu, al lui  M.Moss, J.Cook, K.Wesnes si P.Duckett, care au examinat efectul de inhalare a aromelor din uleiurile esentiale de levantica (Lavandula angustifolia) si rozmarin (Rosmarinus officinalis), asupra performantei cognitive si asupra starii de spirit, pe un grup de 144 de voluntari sanatosi. Studiul a concluzionat ca, inhalarea mirosului de ulei esential de rozmarin a imbunatatit in mod semnificativ performanta privind calitatea generala a memorie.

Mai multe studii recente din anul 2012, au investigat efectul inhalarii de pulbere uscata de rozmarin, pe un grup de pacienti cu o varsta medie de 75 de ani. Acesta a fost un studiu randomizat, controlat cu placebo, concluzionandu-se ca in urma inhalarii, persoanelor respective le-au crescut capacitatiile de memorare, chiar daca aveau o varsta inaintata.

Asemanator studiului lui M.Moss (de mai sus) si L.Oliver de la Universitatea Northumbria, Newcastle, indica faptul ca un compus gasit in rozmarin, cunoscut sub numele de cineol, ar putea fi factorul decisiv in efectul de inhalare a aromei de rozmarin. Studiul a constatat ca subiectii au avut o functie cognitiva mai rapida si mai precisa in urma expunerii la mirosul rozmarinului.

Aceeasi echipa de cercetatori a efectuat, de asemenea, un studiu privind efectele unei difuzii de ulei esential de rozmarin, ei ajungand la concluzia ca, au existat imbunatatiri de memorie pe un uimitor 75% din subiecti, in comparatie cu cei care nu au fost expusi la ulei.

Moss a declarat: “Ne-am dorit sa demonstram ca rozmarinul a imbunatatit memoria pe termen lung si la aritmetica mentala ……. in acest studiu ne-am concentrat pe memoria prospectiva,

…Continuare pe pagina urmatoare

loading...
1 2
Citește restul articolului pe pagina următoare.

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.