"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

18 − sixteen =

6 + 10 =

Cercetatorii de la Universitatea din California de Sud si Institutul de Stiinte Oak Crest au descoperit legatura dintre antibiotice si formarea biofilmelor bacteriene care conduc la infectiile pulmonare, ale sinusurilor si cele cronice ale urechii.

Rezultatele studiului, publicat in numarul actual al revistei PLOS ONE, ilustreaza modul in care biofilmele bacteriene se pot dezvolta mai degraba decat sa scada, atunci cand se administreaza doze mici de antibiotice.

antibioticele slabesc imunitatea si incurajeaza bolile cronice

“Aceasta cercetare se adreseaza problemelor de lunga durata din jurul infectiilor urechii cronice si infectiilor ale urechii repetate, chiar si dupa tratamentul cu antibiotice”, a declarat dr.Paul Webster, autorul principal, om de stiinta al Institutului Oak Crest of Science . “Odata formate, aceste biofilme, devin mai puternice cu fiecare tratament cu antibiotice.”

In timpul studiului, Haemophilus influenzae (NTHi), bacteriile a-tipice ale unui agent patogen comun la oameni, a fost expus la doze neletale de ampicilina, o clasa de antibiotice utilizate in mod obisnuit pentru a trata probremele respiratorii, ale sinusurilor si ale infectiilor urechii, sau alte antibiotice beta-lactamice. Doza de antibiotic nu a fost suficienta pentru a ucide bacteriile, care le-au permis bacteriilor sa reactioneze la antibiotice prin producerea de glicogen, un zahar complex de multe ori folosit de bacterii ca o sursa de hrana, pentru a produce biofilme mai puternice atunci cand sunt cultivate in laborator.

Biofilmele sunt foarte structurate, astfel incat comunitatile de microorganisme se ataseaza pe suprafetele lor. Grupul de microorganisme formeaza un capac polizaharid lipicios. Acest strat este foarte protector pentru organismele din cadrul acestuia, si cand noi bacterii sunt produse, acestea se mentin in stratul lipicios. Odata cu introducerea de glicogen-antibiotic, biofilmele au o sursa de hrana aproape nelimitata.

In prezent nu exista tratamente aprobate legate de infectiile biofilmelor. Prin urmare, bacteriile devin mult mai puternice si mult mai greu de tratat, provocand infectii cronice severe. Adultii vor suferi infectii pulmonare prelungite, pentru ca bacteriile se mentin pe pozitie avnd protectia mai sus amintita, iar copiii vor avea repetate infectii ale urechii. Ceea ce poate parea a fi o rezistenta la antibiotice, atunci cand o infectie nu dispare, ar putea fi de fapt vina acestor biofilme.

Webster crede ca medicina moderna are nevoie sa gaseasca modalitati de a detecta si tratarea infectiilor biofilmelor inainte ca bacteriile sa

…Continuare pe pagina urmatoare

1 2
Citește restul articolului pe pagina următoare.

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.