"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

Cel mai recent studiu, privind teoria programului de imbatranire, este teoria de scurtare a telomerilor. Telomerii sunt segmente ale ADN-ului (materialul nostru genetic). De fiecare data cand o celula se reproduce, o mica bucata de ADN este luata de la sfarsitul fiecarui cromozom. Rezultatul, este imbatranirea celulara si un risc crescut de a dezvolta disfunctii imunitare, boli de inima, cancer, boala Alzheimer, si alte boli degenerative.

Noile cercetari arata ca, Curcumina, pigmentul galben din turmeric (Curcuma longa), poate exercita un beneficiu semnificativ in prevenirea dezvoltarii acestor efecte ale telomerilor.

curcumina actioneaza direct asupra adn-ului ca sa intarzie imbatranirea

Informatii de fond

Cheia pentru incetinirea procesului de imbatranire si prelungirea duratei de viata, se va implica in cele din urma, prin conservarea sau restabilirea lungimii telomerilor ADN-ului (precum scaderea anomaliilor cromozomiale, oxidarea celulara, si multi alti factori). O serie de masuri au fost deja luate pentru a atinge acest obiectiv:

Schimbarea regimului alimentar si adoptarea unui nou stil de viata, mai sanatos, a fost demonstrat ca va pastra lungimea telomerilor.

Exercitiile fizice regulate s-au dovedit a fi asociate cu pastrarea lungimii telomerilor.

Meditatia, a fost demonstrat faptul ca pastreaza lungimea telomerilor, prin reducerea efectelor negative ale stresului.

Cresterea nivelurilor de vitamina D este asociata, de asemenea, cu pastrarea lungimii telomerilor.

Deoarece nivelurile de markeri inflamatori in sange sunt in corelatie cu scurtarea telomerilor, strategiile naturale care reduc inflamatia, sunt foarte importante in reducerea ratei de scurtarea telomerilor.

Noile informatii

Desi telomerii se scurteaza cu fiecare diviziune celulara, divizarea celulelor exprima telomerazei, un complex de proteine care sintetizeaza si prelungeste telomerii. Cercetatorii au emis ipoteza ca, Curcumina, ar putea creste expresia telomerazei si, prin urmare, ajuta la conservarea lungimii telomerilor. Pentru a testa ipoteza lor, au ales sa se uite la efectele acesteia, asupra expresiei telomerazei in celulele creierului expuse la beta-amiloid, o sursa-cheie de daune oxidative care produc moartea celulelor creierului, in boala Alzheimer.

Cercetatorii au masurat efectele Curcuminei pe supravietuirea celulara, cresterea celulara, stresul oxidativ intracelular, prin exprimare telomerazei in aceste celule ale creierului. Rezultatele indica faptul ca, creierul protejeaza efectele Curcuminei in cazul bolii Alzheimer, putand fi in primul rand din cauza efectelor sale asupra expresiei telomerazei. Cand expresia telomerazei a fost inhibata, efectele de protectie

…Continuare pe pagina urmatoare

1 2

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.