"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

four × four =

7 + two =

diferite triburi si civilizatii au folosit planta tutun, avand un singur lucru in comun – ei preferau tutunul pentru fumat. Triburile au folosit tutunul in diverse scopuri inclusiv vindecarea anumitor afectiuni cum ar fi dureri de urechi, muscaturi de sarpe, taieturi si arsuri, boli respiratorii, febra, convulsii, afectiuni nervoase, afectiuni urinare si boli de piele. Alte exemple de urilizare au fost sigilarea pacii, prevenirea de fulgere si furtuni, comunicarea cu spiritele.

loading...

Prima intalnirea a Europei cu tutunul a fost in gradinile Palatului din Spania si Portugalia, unde s-a raspandit catre restul continentului. In primul rand pentru frumusetea ei si mai tarziu pentru proprietatile medicale care i-au fost atribuite. Primul experiment mentionat cu aceasta planta a fost realizat de Jean Nicot, un ambasador francez in Portugalia, dupa care a fost numita nicotina. El a reusit sa vindece un om cu o tumora prin aplicarea de cataplasme de tutun. A introdus aceasta planta la Curtea Franceza si proprietatile sale medicinale, care a dat un impuls in popularitatea acesteia.

Popularitatea tutunului a fost datorata nicotinei, unul dintre puternicile sale ingrediente. Nicotina este un alcaloid care in doze mici produce un efect de relaxare si de stimulare, crescand nivelul de dopamina si serotonina. In doze mai mari poate fi daunatoare. Chiar daca este etichetat ca ofera dependenta, beneficiile sale par sa depaseasca riscurile. De fapt, pare sa nu aiba mai multe riscuri de sanatate decat cafeina.

Confuzia despre nicotina vine de la activistii anti-fumat care echivaleaza nicotina cu fumatul. Nicotina este un agent anti-inflamator si a dovedit ca poate preveni si trata Alzheimer, precum si intarzierea bolii Parkinson.

Ce s-a intamplat in ultima suta de ani, de a schimbat modul in care lumea vede tutunul?

Auzind cuvantul tutun, majoritatea oamenilor il asociaza cu boala. Se afirma ca, “consumul de tutun este una dintre cele mai mari amenintari de sanatate cu care lumea s-a confruntat”. Aceasta declaratie este falsa deoare tutunul in sine nu prezinta o astfel de amenintare. Tutunul modern si procesul de productie reprezinta o amenintare.

Tutunul de astazi este un produs comercial si plantat in peste 100 de tari. Intregul proces de plantare, de recoltare, uscare si incorporarea in produsele din tutun este controlat cu mare atentie, pentru a obtine caracteristicile specifice.

Fiind unul dintre produsele care sunt scutite de etichetarea ingredientelor (celalalt fiind bauturile alcoolice), produsele din tutun sunt incarcate cu aditivi. Orice

…Continuare pe pagina urmatoare

loading...
1 2 3 4

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.