"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

5 × 2 =

three + eleven =

Un articol de Calin Petru Barbulescu

loading...

Glutamatul monosodic (E 621) este un drog si un neurotransmitator. El este intalnit in mod natural in corpul uman si este responsabil, alaturi de alti nerotransmitatori (ca acidul aspartic), de functionarea corecta a sistemului nervos. De aceea, pentru o functionare corecta a creierului si a organelor interne, este absolut necesar sa existe un nivel echilibrat al concentratiei acestora in corp.

Toate organele interne din corpul nostru contin receptori ai glutamatului, adica reactioneaza specific la prezenta glutamatului. Suprastimularea acestor receptori (in creier sau in alte organe) duce la numeroase dezechilibre interne si la probleme de sanatate care copiaza simptomele altor boli (fibromialgie sau aritmie cardiaca, de exemplu), dar continua sa fie gresit diagnosticate de medici (uneori chiar mai multi ani) care prescriu adesea medicamente scumpe si cu o mulţime de efecte secundare periculoase. Nefericitul “gurmand” va constata ca are o viata mizera si ca sanatatea lui da semne de deteriorare galopante.

Mai pe intelesul tuturor, acest “potentiator de aroma” este o substanta care “minte” creierul ca ai mancat ceva bun. Actioneaza asemanator unui drog, alterand nivelurile de neurotransmitatori si dand o satisfactie falsa. Asta nu ar fi o problema daca nu ti-ar “praji” si neuronii intre timp. Ca la orice “drog”, unii oameni simt placere, unii nu simt nimic, altii se simt rau.

ingredientele toxice din mancare />

In magazine, abia daca mai gasesti un produs fara E-uri. In Uniunea Europeana sunt omologati si acceptati 317 aditivi alimentari – fara de care nimic n-ar mai fi nici gustos si s-ar strica pe raft. Piata mondiala a aditivilor alimentari e uriasa: si in contiuna crestere: depasea, in 2009, 13 miliarde de euro.

Aditivii vin din Germania, din Elvetia, din Marea Britanie si din tarile asiatice. Umami se vinde foarte bine! Monoglutamatul de sodiu este unul din best-seller-uri. Un sac costa cativa euro, mai ieftin decat carnea pura!

 • LACTAT DE POTASIU – E326 – corector de aciditate, agent de intarire – considerat INOFENSIV
 • CITRAT DE SODIU – E331 – acidifiant, stabilizator, antioxidant, emulgator, chelant al metalelor grele, aromatizant, artificial – INOFENSIV
 • AMIDON MODIFICAT sau amidon oxidat – E 1404 – agent artificial de ingrosare, glazurant, agent de incarcare – NU SE RECOMANDA CONSUM FRECVENT
 • E 1414 – fosfat de diamidon acetilat, agent artificial de ingrosare, stabilizator, agent de incarcare

  …Continuare pe pagina urmatoare

  loading...
  1 2 3 4
  Citește restul articolului pe pagina următoare.

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.