"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

5 × 1 =

9 + nineteen =

Sparanghelul face parte din familia crinului (Liliaceae), avand o serie de beneficii pentru sanatate. Cu un gust unic, aceasta leguma contine foarte multe substante nutritive, cu functii cunoscute si beneficii asupra organismului uman.

loading...

In primul rand, sparanghelul contine cantitati mari de vitamina A, vitamina B6, vitamina C, vitamina K, riboflavina si tiamina.

Vitamina A sustine sanatatea ochilor, sistemul imunitar, precum si starea de sanatate a tesuturilor epiteliale incluzand pielea, mucoasa intestinala si mucoasa pulmonara. Vitamina C sprijina, de asemenea, sanatatea imunitara, fiind in acelasi timp un antioxidant puternic.

Sparanghelul este bogat in potasiu si sarac in sodiu, cu un excelent raport de potasiu/sodiu. Este un aliment glicemic scazut, care este sarac in carbohidrati si calorii. In acelasi timp, el are o cantitate mai mare de proteina in comparatie cu alte legume.

sparanghelul este foarte sanatos

 

Alte elemente nutritive gasite in sparanghel includ: fibre, fier, zinc, niacina, calciu, magneziu, fosfor, sulf si cu continut de fructoza de oligozaharide (FOS) precum si o serie de fitonutrienti, cum ar fi alfa-caroten, luteina, rutin, zeaxantina si altele.

In mod semnificativ, sparanghelul contine o cantitate insemnata de acid folic, care este important in prevenirea malformatiilor congenitale. Acest lucru face din alegerea sparanghelului, pentru femeile insarcinate, un mare beneficiu in procesul pre si post-natal.

Acidul folic are si alte beneficii de sanatate precum : protejeaza sanatatea cardiovasculara prin mentinerea nivelurilor de homocisteina din sange, sub control, in timp ce aportul de acid folic suficient, a fost legat si de aducerea unor riscuri mai mici de anumite tipuri de cancer, in special cancerul de san, cancerul de col uterin si a cancerului colorectal.


Alti compusi din sparanghel prezinta, de asemenea, efecte protectoare impotriva cancerului; de exemplu, glutation (peptida care contine aminoacizii cisteina, glicina si acid glutamic) este un antioxidant puternic care neutralizeaza radicalii liberi din organism inainte de a fi capabili sa provoace daune semnificative celuleleor corpului.

Utilizari traditionale ale sparanghelului

Sparanghelul istoric, a fost folosit pentru a ajuta la tratarea reumatismului si artritei – antioxidanti fitochimici plus inhibitori de enzima COX-2 (care produc substante chimice inflamatorii) ar putea fi motivul pentru care acesta ajuta la ameliorarea simptomelor artritice. Aceasta leguma are, de asemenea, proprietati de alcalinizare si proprietati diuretice.

In medicina ayurvedica, sparanghelul era vazut ca un intaritor al rinichilor, un aliment

…Continuare pe pagina urmatoare

loading...
1 2
Citește restul articolului pe pagina următoare.

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.